Furs nad tovornjakarje in avtobusarje, namesto nad velike davčne utajevalce; izplen minimalen – slabih pol milijona evrov

1

Finančna uprava RS (Furs) je julija povečala nadzor nad delovnimi časi in obveznimi počitki voznikov avtobusov in tovornjakov. Uslužbenci uprave so tako v minulem mesecu opravili 345 nadzorov prevoznikov. Pri tem so odkrili 407 kršitev, zanje je bilo izrečenih 326 glob v skupnem znesku 472.375 evrov, so zapisali na spletni strani Fursa.

Furs je nadzor še posebej usmeril na potencialno nevarne voznike, ki huje kršijo pravila ur vožnje in obveznih počitkov. Kot kaže poročilo o poostrenem nadzoru na slovenskih cestah, je bilo le 37 odstotkov prevozov brezhibnih.

V šestih primerih je bil voznikom zaradi kršitev odrejen obvezen počitek, zaradi zlorabe pa je bilo zaseženih osem voznikovih kartic. Poleg tega so finančni preiskovalci v 19 primerih začasno zasegli prometno dovoljenje in registrske tablice vozil.

Poročilo kaže, da so uslužbenci Fursa zaznali povečano uporabo nedovoljenih naprav, ki omogočajo nepravilno delovanje zapisovalnih naprav oz. manipulacije s tahografi. Naleteli so na 37 primerov takšnih goljufij. Odkrili in zasegli so devet manipulacijskih naprav, ki so bile nelegalno vgrajene v vozila.

Furs skozi celo leto aktivno sodeluje pri varnosti cestnega prometa, na mesec običajno izvede 230 nadzorov na tem področju. Poleti nadzor še poostri, letos je denimo sodeloval v nacionalni akciji Varno poletje na slovenskih cestah. (sta)

avtobus cesta

Število komentarjev: 1
  1. jankec pravi

    A ni za varnost prometa odgovorna policija, FURS pa za davčne utajevalce?

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen