Članice EU za odločnejši boj proti ekstremizmu in radikalizaciji

0

Države članice EU so se zavzele za odločnejši boj proti radikalizaciji in političnemu ekstremizmu. Najpomembnejši del tega načrta je izobraževanje mladih, je danes po neformalnem ministrskem zasedanju v Bratislavi dejal evropski komisar za izobraževanje Tibor Navracsics.

V Evropi se radikalizira vse več mladih. Skrajne stranke pridobivajo podporo hitreje, kot bi se unija in nacionalne vlade na to lahko odzvale, izpostavlja nemška tiskovna agencija dpa.

Evropski ministri enega od temeljev rešitve vidijo v mladih in krepitvi programov izmenjav, kot je Erasmus. Takšni programi namreč krepijo stike med mladimi in presegajo etnične in nacionalne meje. Vzporedno s tem mora potekati integracija migrantov in pripadnikov socialno ogroženih skupin, da bi tako preprečili nastanek getov.

Slovaška ministrica za pravosodje Lucia Zitnanska je dejala, da je odziv EU in posameznih vlad na hiter porast ekstremizma počasen. “Vendar to sodi k bistvu pravne države, da ne ponuja hitrih rešitev,” je menila. To razlikuje pravno državo od populistov, ki na vsa vprašanja nudijo hitre in poenostavljene odgovore.

Tudi Slovaška, ki trenutno predseduje EU, se bori z dramatičnim porastom desničarskega ekstremizma. Najbolj znana je skrajno desna Ljudska stranka naša Slovaška, ki deluje na robu zakona in se med drugim izreka proti Romom in migrantom. Stranka je z osmimi odstotki glasov marca letos prvič prestopila parlamentarni prag. (sta)

eu zastave

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen