Angela Merkel bo šele v začetku leta 2017 objavila odločitev o vnovičnem potegovanju za kanclerski položaj

0

Nemška kanclerka Angela Merkel je objavo odločitve, ali se bo vnovič potegovala za položaj kanclerke, odložila na začetek leta 2017, danes poroča revija Der Spiegel, ki se sklicuje na vire v nemški vladajoči Krščansko-demokratski uniji (CDU).

Merklova je tako svojo namero o morebitni vnovični kandidaturi preložila že drugič, zato da bo imel vodja koalicijskih krščanskih socialistov (CSU) Horst Seehofer dovolj časa, da se odloči, ali jo bo njegova stranka podprla, po poročanju nemške tiskovne agencije dpa še navaja Der Spiegel.

A takšno čakanje predstavlja za Merklovo težavo, saj naj bi se na decembrski konvenciji stranke potegovala za nov dveletni mandat na vrhu CDU, a to lahko stori le, če bo tudi kandidatka za kanclerko.

Revija je med drugim še poročala, da obstaja v političnih krogih okoli Merklove zaskrbljenost, da bi ji njena odločitev za kandidaturo brez Seehoferjeve podpore politično škodila.

Sicer pa je Merklova svoje načrte nameravala razkriti že lani, a jih je zaradi begunske in migrantske krize ter takratnih težavah v CSU preložila.

Na položaju kanclerke je od leta 2005; če se bo vnovič zavihtela na kanclerski stolček, bo prekosila Helmuta Kohla, ki je bil kancler 16 let. (sta)

angela merkel kongres

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen