Vzhod ZDA je napadla Snowzilla – snežno neurje zajelo več kot 20 zveznih držav

0

Vzhod ZDA je danes ohromilo obsežno snežno neurje, ki divja od petka in je zajelo že več kot 20 zveznih držav ter prizadelo 85 milijonov ljudi. V nekaterih delih na vzhodu ZDA je že zapadlo več kot 70 centimetrov snega. Po zadnjih podatkih je v neurju umrlo najmanj devet ljudi, v desetih zveznih državah so razglasili izredne razmere.

Vse žrtve neurja Jonas, ki se ga je v medijih prijel vzdevek Snowzilla, so umrle v prometnih nesrečah, in sicer šest v Severni Karolini ter po eden v Virginiji, Kentuckyju in Tennesseeju, poroča britanski BBC.

Več kot 140.000 gospodinjstev je zaradi slabega vremena ostalo brez elektrike, od tega več kot 100.000 v Severni Karolini in 40.000 v New Jerseyu. Iz zveznih držav Kentucky in Pennsylvania pa poročajo o velikih prometnih zastojih, v katerih so ljudje obtičali do 12 ur. Samo v Virginiji pa je sneženje botrovalo 989 prometnim nesrečam.

Prestolnico Washington je davi po krajevnem času prekrivala 30 centimetrov debela snežna odeja, vremenoslovci pa napovedujejo, da bo na tem območju zapadlo skupno okoli 60 centimetrov snega. Sneženje naj bi spremljal veter s hitrostjo do 90 kilometrov na uro.

V Washingtonu so vladne službe zaprli v petek opoldne, javni promet pa je zaprt do ponedeljka. Predsednik Barack Obama bo neurje preživel v Beli hiši. V mestu New York izredne razmere veljajo od davi do nedelje opoldne.

Newyorški župan Bill de Blasio je dejal, da pričakujejo do 70 centimetrov snega in ocenil, da bo tokratno neurje verjetno eno hujših, ki so kdajkoli prizadeli mesto. Dodal je, da razmišlja o prepovedi potovanj zaradi izrednih vremenskih razmer.

Nižje ležečim predelom New Jerseyja in New Yorka grozijo tudi poplave.

Večja mesta vzhodne obale ZDA bodo po napovedih najhujše doživela drevi po srednjeevropskem času, neurje pa se bo v nedeljo že razpihalo. Izredne razmere so v petek razglasile države Georgia, Tennessee, Pensilvanija, Maryland, Kentucky, Severna Karolina, New Jersey, New York, Virginia in Zahodna Virginija.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen