V Savdski Arabiji usmrtili 47 ljudi, med njimi tudi znanega šejka

0

V Savdski Arabiji so danes usmrtili 47 ljudi, obsojenih terorističnih dejanj in spodbujanja nasilja. Med usmrčenimi je tudi šiitski šejk Nimr Baker al Nimr, je sporočilo tamkajšnje notranje ministrstvo. Iz iranskega zunanjega ministrstva so sporočili, da bo Savdska Arabija za njegovo usmrtitev plačala “visoko ceno”.

55-letni al Nimr, nasprotnik al Saudove sunitske dinastije, je bil zaradi neupoštevanja kraljevih ukazov, nošenja orožja in organiziranja sektaških uporov na smrtno kazen obsojen leta 2014. Med drugim je leta 2011 organiziral tudi demonstracije proti diskriminaciji, poročajo tuje tiskovne agencije.

Med usmrčenimi osebami so tudi suniti, ki so v letih 2003 in 2004 sodelovali v atentatih teroristične mreže Al Kaida. Med njimi ni al Nimrovega nečaka Alija al Nimra, ki je bil ob aretaciji mladoleten.

“Vlada Savdske Arabije podpira teroristična gibanja in skrajneže, z zatiranjem in usmrtitvami pa onemogoča notranje nasprotnike (…) Za sledenje takšni politiki bo Savdska Arabija plačala visoko ceno,” je dejal tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Husein Jaber Ansari.

“Pri usmrtitvi osebe, kot je šejk al Nimr, gre zgolj za sledenje političnim in verskim ciljem, kar kaže na neodgovornost in pomanjkanje razumnosti,” vlade Savdske Arabije, so še sporočili iz iranskega zunanjega ministrstva.

Na al Nimrovo usmrtitev se je odzval tudi njegov brat M. Nimr. “To dejanje bo vzbudilo jezo v mladih šiitih v Savdski Arabiji,” je povedal. “Upam, da nastane miroljubno protestno gibanje,” je dodal.

V Savdski Arabiji, ki zavrača pozive k ukinitvi smrtne kazni, so lani po podatkih francoske tiskovne agencije AFP usmrtili 153 ljudi. (sta)

saudska arabija smrtna kazen

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen