Švedska načrtuje “letalski” izgon 80.000 neuspešnih prosilcev za azil

2

Švedska načrtuje izgon do 80.000 iskalcev azila, ki so jim zavrnili prošnje oz. jim jih bodo, je v sredo napovedal notranji minister Anders Ygeman. Za to bodo najeli številna letala, proces vračanja neuspešnih prosilcev za azil pa naj bi potekal več let.

“Govorimo o okoli 60.000 ljudeh, vendar bi se številka lahko povzpela do 80.000,” je dejal minister po poročanju švedskih medijev. Pojasnil je, da so policija in pristojni za migracije že dobili nalogo, da pripravijo program, kako bi to izvedli v praksi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Če bi šlo za običajne postopke vračanja neuspešnih prosilcev, bi jih vračali z rednimi leti, vendar pa bodo ob tako visokih številkah morali uporabiti čarterske lete, je še napovedal minister.

Švedski urad za migracije je v letu 2015 obravnaval 58.800 prošenj za azil, odobrili pa so jih približno 55 odstotkov, zaradi česar je minister Ygeman postavil omenjene ocene.

Švedska, ki ima nekaj manj kot deset milijonov prebivalcev, je lani sprejela več kot 160.000 prosilcev za azil. Na glavo prebivalca je najbolj obremenjena država članica Evropske unije. (sta)

emigranti avtocesta

Št. komentarjev: 2
 1. haapy yack pravi

  hoj
  Turki pa ne bodo dovolili tem letalom, da pristanejo.
  In globala ima že nove ukane na mizi.
  čaobao

 2. Paradies pravi

  težko jih bo spravit nazaj, ilegalni migrantje (ne pravi begunci) ob pogledu na naše normalno oblečene ženske mislijo, da so se pihnili v zrak in že pristali v nebesih.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen