SDS z domoljubnim predlogom: ustanovi naj se NACIONALNA GARDA!

41

Strokovni svet SDS je danes predstavil zamisel o ustanovitvi nacionalne garde. Ta bi kot garda prostovoljcev delovala znotraj Slovenske vojske in bi bila vpoklicana v primeru naravnih nesreč in spremenjenih varnostnih razmer. V SDS nameravajo takšno idejo prek državnega zbora predlagati vladi, sicer pa jo bodo vključili v svoj predvolilni program.

Med razlogi za takšno zamisel je predsednik odbora za notranje zadeve pri strokovnem svetu SDS Božo Predalič na današnji novinarski konferenci poudaril, da se varnostne razmere v svetu drastično poslabšujejo, kar povezuje tudi z migrantsko krizo. Kot je opozoril, so številne evropske države že spremenile migrantsko politiko, kar za Slovenijo lahko pomeni povraten migrantski val. Ta bi v Sloveniji lahko trčil z naslednjim valom migrantov, na to pa policija in vojska nista sposobni odgovoriti, meni Predalič.

Ker v takšnem položaju spričo finančne in kadrovske podhranjenosti Slovenske vojske in policije obstaja realna nevarnost razpada nacionalnovarnostnega sistema, v SDS vztrajajo pri zagotavljanju več sredstev za policijo in vojsko ter organizirano vključevanje državljanov v varnostne sile.

To bi storili z ustanovitvijo nacionalne garde, v katero bi se po besedah predsednika odbora za obrambo pri strokovnem svetu SDS Aleša Hojsa vključevali domoljubni prostovoljci, stari med 18 in 35 let, obeh spolov. Nacionalna garda bi štela do 25.000 gardistov, formirana pa bi bila na pokrajinski osnovi. Garda bi po Hojsovih besedah nadomestila tri sedanje rezervne obrambne sile.

Garda bi imela formalno poveljstvo, ki bi bilo podrejeno Generalštabu SV, zato Hojs poudarja, da ne gre za vzporedni sistem. Vpoklic garde bi bil v primeru spremenjenih varnostnih razmer v pristojnosti vlade, v primeru naravnih in drugih nesreč pa v pristojnosti ministra za obrambo.

Hojs je še pojasnil, da bi gardisti prejemali nadomestilo, v primeru vpoklica pa bi dobili enako plačilo kot poklicni vojaki. Poudaril je še, da bi imela nacionalna garda neizmerno vlogo pri varovanju meje. Morali pa bi tudi še doreči, katera policijska pooblastila bi dobili pripadniki nacionalne garde.

V SDS želijo o takšnem predlogu odpreti širšo razpravo, najprej v državnem zboru. Kot je pojasnil strankin poslanec in predsednik parlamentarnega odbora za obrambo Žan Mahnič, ga bodo v DZ “na takšen ali drugačen način” predlagali vladi. Sprememba zakona o obrambi pa po njegovih besedah ni potrebna, saj v njem že sedaj obstaja podlaga za ustanovitev garde, le vlada bi morala to urediti s podzakonskimi akti.

Če vlada tega predloga ne bo upoštevala, bo SDS k ustanovitvi nacionalne garde pristopila, ko bo prevzela vlado, je napovedal Mahnič. To bo tudi ena ključnih točk njihovega predvolilnega programa. (sta)

nacionalna garda(fotografija je simbolična)

Št. komentarjev: 41
 1. linke pravi

  takoj se odzovem čeprav sem že v letih vendar oko in roko imam pa še zelo mirno

 2. Janez Pavel pravi

  Garda? NE.

  Pojasnilo sledi.

 3. Narim pravi

  Spet bi ustanavljali vaške straže.
  🙁

 4. Petrovc pravi

  Mislim, da je predlog izjemno aktualen!
  Morda bi samo spremenili območje let vpoklica! Od 20 do 50 let in po sposobnosti tudi več.
  Zavedati se moramo, da nas čaka izjemno težko varnostno obdobje. Razjarjena drhal, ki jo bodo vračali, ne bo poznala meja nasilja.
  Poklicna vojska in njen starešinski kader sta v celoti neuporabna, razen za pijančevanje in kofetkanje.
  Urjenje in vodenje te garde MORA prevzeti profesionalni, v JNA izšolan starešinski kader iz ŠRO!
  Plačilo urjennja in vaj te garde se izvaja, kot se je v JNA po dnevnicah.

 5. Matt pravi

  Zelo perfidno in predkano; sedaj bi si svojo para vojsko (neodomobrance) ustanavljali kar na račun vseh davkoplačevalcev.

 6. opazovalec pravi

  čakam, da še kakšna leva stranka poda podoben predlog za ustanovitev svoje garde. Potem bo pa veselje/ali žalost kaokor vam drago v ……

 7. Miran pravi

  če-purji pa v luft
  🙂

 8. raft pravi

  Petrovc

  Urjenje in vodenje te garde MORA prevzeti profesionalni, v JNA izšolan starešinski kader iz ŠRO!
  —————————————
  Ne, ker jih je povozil čas, pa še na slabem glasu so. Za vse drugo kar si napisal pa ti dam prav.

 9. Dumbladore pravi

  Edini možen izhod v sili, ki prihaja z vračajočimi migranti!!
  Da povečamo vojsko kakršna je je predrago in ni denarja.
  Da imamo vojsko po potrebi, bo več kot dobrodošlo, za čase, ki žal prihajajo.

 10. Francisco pravi

  Odličen predlog.
  Odrešilni predlog bodočnosti! BRAVO.
  ————————————————————-

  Štab za ofenzivne rabote CK ZKS Murgeldorf ravno zaseda.
  Zdaj pride še Turnšek/Klavora z Rdečo civilno Milico.
  “šeboheca”

 11. uffff pravi

  ufff….nič ne bo…ker tam najbrž ne bi kučanovi smrdeči pra sci uspeli nastaviti svojega mafijsko zvestega smrdećega pra sca….ufff…in to prav sedaj ko legalno a mafijsko pokrivajo 99% visokih kadrov in to čisto vse sisteme in podisisteme, državne in paradržavne……uffff…manjka jim samo še en mafijsko zvesti ustavni sodnik…..in tudi ta je že rezerviran za jesen….ufffff…ampak od kučanovega izrodka, ki je zlezel ven iz “ni še vsaka svin jarija še kaznjivo dejanje”. ne moraš pričakovati drugega…..udddd

 12. uffff pravi

  seveda se bo “kao strokovno, neodvisno, nestrankarsko” kadrovanje nadaljevalo do čimbolj nizke stopnje……..kjer bo edini kri teri ta, da pridno ližeš stare kučanove udbaške smrdeče ri ti….ufff

 13. MEFISTO pravi

  V nacionalni gardi pa že ne morejo poveljevati nesposobni oficirji in podoficirji zverinske, protiljudske, nesposobne, izdajalske, režimske in partijske in kar je še taki prilastkov tako menovane JLA, še manj pa majorji KOS-a.

 14. uffff pravi

  in ne skrbite vrsta jugo-balkanskih rdečuhov, ki le sanja tole lizanje je zelo, zelo dolga…..uffff

 15. uffff pravi

  posebno med kao kulturniki in kao pisunčki…..uffff

 16. jani pravi

  Bravo, hitro do 25.000 članov, da bomo končno lahko branili našo rodno grudo. Tega komunisti namreč niso nikoli počeli.

 17. franjo pravi

  Naravnost odlična stvar! Čimprej do realizacije!

 18. uffff pravi

  danes prvič lahko pohvalimo (čeprav ne republikanca ampak demokrata) zvera…..končno je spregledal tudi on in JASNO in GLASNO predstavil v EUropi kakšno je kučanovo MAFIJSKO SODSTVO IN kako enoumni in smrdeči so SLOVENISTANSKI MEDIJI….well done…..končno…..pohvale!!

 19. uffff pravi

  o tem banda 571 ne sme pisati (kvečjemu bodo malo popljuvali) ampak zelo važno je, da se v EUropi sliši tudi drugi glas in ne le udbomafijsko zvesto smrdeče jugo-balkansko enoumje….uffff

 20. Kr en pravi

  Ha ha, še en poskus privat ivanove vojske. Pa sajniste normalni, še v Afganistanu nimajo privat milic. Resno niste normalni.

 21. sdaovec pravi

  Takoj ZA!Orozje imamo,patrije in se nekj se najde kaj ni slo na ladije.Pa brione moremo kupit,da bo nas veliki vodja imel tam kancelarijo.

 22. sdaovec pravi

  uffff pravi:
  LAHKO MI GA TI IN TVOJ BLESAVI VODJA MAL POTEGNETE….

 23. sdaovec pravi

  jani pravi:
  Picka ena da ni partizanov bilo bi ze zvali doma hans.Mars nekam govedo domobransko!

 24. sdaovec pravi

  Lepo bi bilo ce bi v tej gardi imeli cine samo siptarji…

 25. linke pravi

  prva naloga garde obramba domovine pred arabskimi hordami druga uničenje vseh rdečih titoističnih jurišnikov .

 26. Petrovc pravi

  Spoštovani @raft: vojskovanje je veščina! In šolanje te veščine je bilo v JNA, za oficirski kader, tako v CCCP, kot YU pobrano od Nemcev!
  Ne želim se prepirati. Toda ko bo prišlo do potrebe se na žrtvah učiti, kot so se partizani, nima smisla!
  Lep pozdrav!

 27. Petrovc pravi

  MEFISTO: meterfinfzig, če tebe damo v nacionalno gardo, se bodo črnuhi valjali od smeha! In ko boš ustrelil, jih bo več padlo na naši strani, kot na njihovi!
  Ne morem ti pomagati, če si v vojski lupil krompir, nato pa bil občinski pucflek.

 28. MEFISTO pravi

  Petrovc, ti ne boš kadroval v nacionalni gardi.

  Je že poskrbljeno, da boš izločen z vseh blogov.

 29. pravicni777 pravi

  Ein Reich ein Volk ein Fuehrer!

 30. MEFISTO pravi

  pravicni777 pravi:
  ———————————
  Ta je še en kapsl od idiotov na levi.

 31. MEFISTO pravi

  Prišel je čas da zmagamo. Zavihamo rokave, poćistimo z udbovci in komunisti, vse za Janeza. Domobranci gremo v odločilni spopad.

 32. Sivi pravi

  MEFISTO, komaj je bil mesec, dva mir pred tvojimi umazanijami, da smo se oddahnili, si pa spet, očitno začel! Sram te bilo. Pojdi nazaj na tvojo 24Tv, če te tudi tam niso že odgnali.

 33. Miran pravi

  Frančki, kako ghrejo zadeve?
  Bo kmalu pokalo?
  Sam fprašam.

 34. Cleo Earl Antonius pravi

  Ah Miran no od koga in kje bo pokalo….od teh zgornjih internet borcev.
  Je pa lepo videt kako bojo postroj delali 🙂

 35. partizan pravi

  Mefisto, domobransko mefo, se bo skrival pod pručko XA,XA,XA,XA

 36. udbovec pravi

  Mefista bomo priklenil na tla, po tem pa ga nategnili na normalno človeško dolžino, takole od 149 na 180 cm. Pel bo ko slavček.

 37. dzi nu nje ja pravi

  A ni imel neke takšne ideje, že Sašo Lap, s “SOKOLI” ????

 38. dzi nu nje ja pravi

  Ko sem zasledil,da se na različnih forumih oglaša mefiĆ,sem takoj ugotovil,da je to neki majhen možicelj,ki kar naprej teži.Ko to počne po raznih lokalih,in stopi na zamašek,ga imajo dovolj ter ga zabrišejo ven.
  To je možicelj,ki mu ventili ne držijo,zato se v toplejših dneh za njim podi roj muh.Se je pa ta možicelj v Slovenijo privlekel tam izza Drine.

 39. Ohhhh pravi

  Ha ha ha…….iz Janeza bruhajo samo še neumne ideje.

  Domobrance 2 bi on ustanavljal. …..nekakšne vaške straže ipd.

  Janez Janez…….nič pa se potem bo en velik nič. Nikoli več ne priplezas nikamor. Lahko pa nagovarjas to slabo izobraženo čredo ovac. ….to je pa tudi vse.

 40. bimbouffff pravi

  hojsu se skomina po poveljevanju..lastne četice kmečkih fantov ki se bodo borili za fuhrera .NE bebcem ki pripadaj naci bebcem hervardom

 41. pubec pravi

  Ko pa preberem na kakšnem nivoju “twitta” plešasti mesija, oz.kakšne komentarje všečka, mi je jasno, da je primitivec, ki se bolano bori za ablast.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen