Italija bi lahko na meji s Slovenijo in Avstrijo uredila tri žariščne točke

0

Italija zaradi napovedi Dunaja, da bi lahko begunce zavračal tudi na meji s Slovenijo, razmišlja, da bi na meji z obema državama uredila žariščne točke. Prvo naj bi uredili v Trbižu na tromeji z Avstrijo in Slovenijo, drugi dve pa v bližini Gorice in Trsta, danes poroča italijanska La Repubblica.

Kot dodaja časnik, naj bi dokončno odločitev o odprtju hot spotov sprejeli na srečanju notranjih in pravosodnih ministrov držav članic EU, ki bo 25. in 26. januarja v nizozemskem Amsterdamu, povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

“V Amsterdamu bomo izvedeli za dejanske namere Avstrije in Nemčije. Če se stanje ne bo spremenilo, grozi povečanje begunskega vala na italijanski severovzhodni meji. Že sedaj zabeležimo okoli 400 beguncev na teden, večinoma državljanov Pakistana in Afganistana, ki prek Slovenije pridejo v Italijo,” je za časnik pojasnil vir pri italijanskem notranjem ministrstvu.

Nekateri begunci poskušajo v Italijo priti tudi iz Avstrije. Na italijansko-avstrijskem mejnem prehodu pri Trbižu so od 1. januarja med nadzorom meje skupno zaustavili 222 ljudi, od tega so jih 150 vrnili v Avstrijo, navaja APA.

Dodaja, da se vlada v Rim tudi boji, da državi grozi nov begunski val iz smeri Albanije. Kot je nedavno v parlamentu opozorila italijanska obrambna ministrica Roberta Pinotti, obstaja nevarnost, da bi se lahko del beguncev prek Kosova odpravil proti jadranski obali, od tam pa proti južni Italiji. (sta)

emigranti italija policija

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen