Nemška policija potrdila: Med osumljenci v Kölnu prosilci za azil

0

Nemška zvezna policija je na trgu pred železniško postajo v Kölnu na silvestrovo doslej zabeležila 32 kaznivih dejanj in obravnava 31 osumljencev, ki so ji znani po imenu. Policija je potrdila, da so med njimi prosilci za azil. Nemški mediji medtem poročajo o dveh novih aretacijah, osumljenca naj bi imela na svojih telefonih posnetke napadov.

Kot je danes v Berlinu razkril tiskovni predstavnik notranjega ministrstva, ki je povzel vsebino predhodnega poročila zvezne policije, je šlo pri omenjenih kaznivih dejanjih pretežno za telesne poškodbe in tatvine.

Tri prijave so povezane tudi s spolnimi delikti, a med osumljenimi zanje ni prosilcev za azil, je še pojasnil po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Med 31 osumljenci, ki so znani policiji, je sicer devet alžirskih, osem maroških, pet iranskih, štirje sirski, dva nemška ter po en iraški, srbski in ameriški državljan.

A pri teh podatkih gre zgolj za primere, ki so v pristojnosti zvezne policije – to pa pomeni, da gre le za kazniva dejanja, storjena na območju železniške postaje oz. v krogu do 30 metrov od tamkajšnjega trga.

Nemški radio WDR je medtem poročal, da je kölnska policija v zvezi s spolnim nasiljem na silvestrovo aretirala še dva osumljenca tujega porekla in z njuno pomočjo prišla tudi na prvo konkretno sled.

Na njunih mobilnih telefonih naj bi namreč odkrili video posnetek napadov in nadlegovanja žensk, imela pa naj bi tudi kos papirja s prevodi fraz, kot so “lepe prsi”, “ubil te bom” in “želim seksati s teboj”, iz arabščine v nemščino. Šlo naj bi za 16- in 23-letnika iz Maroka in Tunizije.

Število osumljencev v priporu je tako naraslo na 21, število kazenskih prijav pa na 170, od tega gre v 117 primerih za spolne napade.

O neobičajno visokem številu kazenskih prijav, ki močno spominjajo na tiste v Kölnu in tudi nekaterih drugih nemških mestih, sicer poročajo tudi iz Avstrije, Švice, Finske in Švedske. Med drugim je policija v Helsinkih prejela tri prijave zaradi spolnega nadlegovanja, policija v švedskem mestu Kalmar pa najmanj osem s skupno 15 žrtvami, poroča dpa. (sta)

koln napadi policija

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen