Islamska država v Iraku in Siriji izgubila okoli 30% ozemlja

0

Vse intenzivnejši mednarodni napori v boju proti skrajni Islamski državi v Siriji in Iraku očitno le prinašajo rezultate. Predstavnik mednarodne koalicije pod vodstvom ZDA je danes sporočil, da je Islamska država izgubila okoli 40 odstotkov ozemlja, ki ga je nadzorovala v Iraku, v Siriji pa je izgubila okoli petino teritorija.

Tiskovni predstavnik koalicije, polkovnik Steve Warren, je danes po poročanju britanskega BBC za novinarje v Bagdadu ocenil, da je Islamska država šibka in v defenzivi, od maja lani pa ni pridobila niti koščka ozemlja v Iraku. “Če gledamo Irak in Sirijo skupaj, so izgubili 30 odstotkov ozemlja, ki so ga nekoč imeli,” je povedal Warren.

Islamska država je leta 2014 zavzela obsežna območja severa in zahoda Iraka ter razglasila kalifat na zasedenih ozemljih. Protiofenzive iraških in kurdskih sil, ki jih je podprla koalicija pod vodstvom ZDA z zračnimi napadi, ter šiitskih milic, ki jih podpira Iran, so džihadiste pregnale iz številnih okupiranih mest, med drugim Tikrita in Ramadija.

V Siriji se proti Islamski državi borijo režimske sile in del upornikov ter z zračnimi napadi koalicija pod vodstvom ZDA in tudi Rusija. (sta)

isis bombing4

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen