Hrvaški sabor potrdil premierja Oreškovića in njegovo vlado

0

Po celodnevni razburljivi razpravi je večina hrvaških poslancev v petek zvečer potrdila 13. hrvaško vlado, ki jo bo vodil premier Tihomir Orešković. V vladi, ki jo sestavljata desna Domoljubna koalicija in stranka Most neodvisnih list, bosta dva podpredsednika in 20 ministrov.

Vlado mandatarja Oreškovića je podprlo 83 izmed 149 poslancev, ki so bili v saboru med glasovanjem. Proti je glasovalo 63 poslancev, pet je bilo vzdržanih. Po glasovanju so vsi člani vlade tudi zaprisegli.

Orešković je v petek dopoldne med predstavitvijo programa svoje vlade v štiriletnem mandatu napovedal, da se bodo osredotočili na krepitev gospodarstva in življenjskega standarda hrvaških državljanov.

Zelo na splošno je izpostavil, da si bodo prizadevali predvsem za vzpostavitev makroekonomskega ravnovesja in da bodo Hrvaško do konca štiriletnega mandata leta 2020 preoblikovali v boljšo državo.

Poslanci strank, ki so bili v dosedanji levosredinski vladi, so opozorili na pomanjkljivosti gospodarskega programa ter izpostavili, da Orešković ni povedal nobenih konkretnih ukrepov, s katerimi bi uresničil napovedane cilje. Mnogih področij, o katerih se je govorilo med volilno kampanjo, kot je decentralizacija ali pa delavske pravice, pa se ni dotaknil.

Največ besed med razburljivo razpravo je padlo zaradi protislovnih izjav nekaterih ministrskih kandidatov, kot sta Zlatko Hasanbegović, ki je prevzel ministrstvo za kulturo, in Mijo Crnoja, ki bo minister za veterane. Ideološke razlike so tako prevladovale nad gospodarskimi temami.

Na koncu celodnevne razprave je poslance znova nagovoril Orešković, ki je dejal, da je pazljivo spremljal njihove nastope. “Sabor je razdeljen, pričakoval sem več. Moje podjetje bi propadlo, če bi se toliko časa pogovarjali o ustaših in komunistih,” je povedal. Izrazil je upanje, da hrvaški narod ni tako razdeljen ter da si bo v nasprotnem prizadeval za njegovo enotnost.

Poudaril je, da ni politik ter da ni obremenjen z zgodovino, a je sprejel premierski izziv, kot čast, ker želi pomagati državi in okrepiti standard njenih prebivalcev, za katere se bo, kot je povedal, žrtvoval. “Ideologije me ne bodo preusmerile s poti. Čas in rezultati so vse kar iščem,” je izjavil.

Med drugim je poudaril, da je bil kot Hrvat, ki je živel v Kanadi, tamkajšnja narodnostna manjšina ter da je imel prijatelje različnih narodnosti. “Manjšine so bogastvo”, je sporočil.

“Hvala za prispevek k razpravi. Gremo delat,” je sklenil svoj nagovor.

Pred glasovanjem o zaupnici novi vladi, so pogodbo o sodelovanju v Banskih dvorih podpisali vodilni člani Domoljubne koalicije, Mosta in stranke Bandić Milan 365 – Stranka dela in solidarnosti.

Hrvaški mediji so poročali, da bodo Most verjetno zapustili trije poslanci, ker niso bili zadovoljni z razpletom pri oblikovanju vlade in predstavljenem programu. Med popoldanskim premorom pa je vladajoča večina opravila pogovore o podpori novi vladi tudi s preostalimi predstavniki nacionalnih manjšin. (sta)

tihomir oreskovic

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen