Vodja nemških obveščevalcev: IS podobna državi in ni zgolj teroristična organizacija

0

Vodja nemške notranje obveščevalne službe Hans-Georg Maassen je ocenil, da je Islamska država dejansko podobna entiteti, kakršna je država, s tem, ko se jo označuje kot teroristično organizacijo, pa se zmanjšuje obseg problema. Dejal je tudi, da je z napadi v Parizu IS želela povečati strahove Evrope spričo begunskega vala.

Vodja nemškega urada za zaščito ustave je v pogovoru za televizijo Phoenix v torek zvečer še izpostavil, da IS ni mogoče primerjati z organizacijami, kot je bila na primer skrajna levičarska Frakcija rdeče armade, ki je v 70. in 80. letih minulega izvajala napade v Nemčiji.

“IS je državi podobna entiteta, ki želi voditi vojno proti nam,” je poudaril po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Ko gre za novembrske napade v Parizu, v katerih so skrajneži IS ubili 130 ljudi, pa je Maassen ocenil, da je IS z njimi skušala demonstrirati silo. Džihadisti “so želeli pokazati, da to lahko storijo, in narediti vtis na nas. Prav tako so želeli diskreditirati begunski val”, je dodal Maassen.

Prav zaradi tega je po njegovem mnenju IS dva izmed pariških napadalcev v Evropo spravila kot begunca. Najmanj dvojico napadalcev so namreč na grškem otoku Leros oktobra registrirali kot begunca. (sta)

isis zastava kalasnikov

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen