V EU letos nezakonito vstopilo rekordnih 1,3 milijona ljudi

0

V Evropsko unijo naj bi med januarjem in novembrom nezakonito vstopilo že kar 1,28 milijona ljudi, danes poroča nemški časnik Die Welt, ki se sklicuje na dokument Evropske komisije, ki bo objavljen v torek. Za primerjavo, v letih 2009-2014 je v Evropo nezakonito vstopilo skupno 813.000 ljudi.

Številka izhaja iz dokumenta, v katerem naj bi Bruselj v torek pozval k ukrepom za bolj učinkovit nadzor zunanjih meja EU in med drugim ugotovil, da se je obstoječa strategija varovanja teh meja izkazala za “povsem neučinkovito”.

Najboljši dokaz za to je dejstvo, da je lahko zunanje meje unije letos nezakonito – brez identifikacije, registracije in varnostnega pregleda – prečkalo na stotisoče ljudi.

Komisija naj bi posvarila, da je zaradi begunske in migrantske krize na kocki prihodnost schengenskega območja, in voditelje EU pozvala k “močni in skupni politiki varovanja zunanjih meja, utemeljeni na načelu skupne, deljene odgovornosti”.

Največji nemški dnevnik Bild je medtem poročal, da naj bi se zaradi prihoda migrantov število brezposelnih v Nemčiji do leta 2017 povečalo za 376.000. To naj bi ugotovili raziskovalci Inštituta za svetovno ekonomijo (IFW) v Kielu.

IFW predvideva, da bo v Nemčijo letos prišlo okoli 1,1 milijona, v letu 2016 milijon in v letu 2017 pa 600.000 migrantov. Od tega naj bi jih azil in delovno dovoljenje prejelo dober milijon. Leta 2017 naj bi jih bilo v tej skupini delovno sposobnih 470.000, a le nekje 94.000 naj bi jih našlo zaposlitev za nedoločen čas in s polnim delovnim časom. (sta)

emigranti avtocesta

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen