V BiH prijeli pet domnevnih srbskih vojnih zločincev

0

V mestu Bosanski Novi na zahodu BiH so danes aretirali pet domnevnih vojnih zločincev. Gre za nekdanje pripadnike vojske in policije bosanskih Srbov, ki jih sumijo odgovornosti za umor 27 bošnjaških civilistov v vaseh Agići in Ekići leta 1992. Banja Luka je po operaciji prekinila sodelovanje s preiskovalno agencijo Sipa, tožilstvom in sodiščem BiH.

Posebne policijske enote Sipe, ki so opravile aretacije, so davi med drugim zablokirale in preiskale poslopje policijske uprave v Bosanskem Novem, kjer so bili zbrani dokazi o zločinih, navaja hrvaška tiskovna agencija Hina.

Tožilstvo BiH peterico aretiranih bremeni, da so leta 1992 sodelovali v množičnem pregonu prebivalstva iz omenjenih vasi. Sumijo jih umora 27 Bošnjakov ter številnih zlorab, nezakonitih aretacij in kraj. Večino prebivalstva s tega območja so pregnali na Hrvaško, do danes pa so se le redki vrnili na svoje predvojne domove, dodaja Hina.

Zaradi operacije Sipe se je vlada Republike srbske sešla na izredni seji in ocenila, da je bila ta nezakonita. Operacija naj bi namreč grobo kršila policijsko sodelovanje s to srbsko entiteto BiH.

Posledično je Banja Luka prekinila sodelovanje s Sipo ter sodiščem in tožilstvom BiH. To po besedah notranjega ministra Republike srbske Dragana Lukača pomeni, da bo policija Republike srbske v prihodnje preprečila vsakršen poskus “vdora” Sipe oz. sodišča in tožilstva BiH na sedeže svojih organov. (sta)

srebrenica 1995

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen