Policisti s piščalkami pred poslopjem vlade

1

Pred vladnim poslopjem na Gregorčičevi v Ljubljani se je zbrala množica uniformiranih policistov, po navedbah organizatorjev shoda jih je blizu tri tisoč. Z glasnimi vzkliki in piščalkami so izrazili svoje zahteve in vladi predali album fotografij iz akcije Tudi mi smo sindikat, nato pa se premaknili še pred parlament.

Prihod izpred Tivolija, kjer so se zjutraj zbrali policisti, so pospremili z bobni, svoje zahteve pa izražajo tudi z glasnimi vzkliki in piščalkami. Policisti nosijo tudi transparente s sporočili vladi. Napisi na njih se začnejo z Dovolj nam je, med drugim pa sporočajo: Mi bomo poskrbeli za varnost Slovenije, vi pa poskrbite za našo eksistenco, Poznaš, vlada, svoj dolg?, Pošteno plačilo za pošteno delo.

S protestnim shodom, ki sta ga organizirala Policijski sindikat Slovenije (PSS) in Sindikat policistov Slovenije (SPS), želijo javnosti in predvsem vladi pokazati, da so enotni in odločeni vztrajati pri uveljavitvi zapisanih zavez. Nekaj slednjih so na shodu tudi prebrali.

Med drugim zahtevajo uresničitev zavez, ki so jim jih dale že prejšnje vlade v različnih dogovorih in stavkovnih sporazumih, med katerimi je tudi povečanje plač za 35 odstotkov in izplačilo presežnih ur. Prav tako zahtevajo, da se policistom zagotovi delovno in zaščitno opremo, ki jim bo omogočala varno delo.

Predsednik PSS Radivoj Uroševič je poudaril: “Ni nas sram nositi uniformo, sram pa nas je, ko pogledamo plačilne liste.” “Vlade naj ne bo strah, dokler smo tukaj, strah naj jo bo, ko nas ne bo več tukaj,” pa je dejal predsednik SPS Zoran Petrovič.

Uroševič in Petrovič sta na recepciji vlade predala album fotografij iz akcije Tudi mi smo sindikat, s katero so zaposleni v policiji in na ministrstvu množično podprli sindikata pri prizadevanjih za izboljšanje socialnega in delovnopravnega statusa vseh zaposlenih v policiji in na ministrstvu.

Ob vrnitvi na ulico sta pojasnila, da vlada za njihove zahteve nima časa, da pa sporoča, da so jih slišali. Zato sta policiste pozvala, naj bodo še bolj glasni. Ti so se odzvali s skandiranjem Kdor ne štrajka, ni policaj.

Nato se je množica policistov odpravila pred parlament. Uroševič in Petrovič sta šla v državni zbor, predsednik DZ Milan Brglez ju bo sprejel ob 12.30, so potrdili v DZ. Medtem pa so se policisti odpravili pred finančno ministrstvo.

Policistom je podporo danes izrazil tudi predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin. (sta)

policija trak (fotogragija je simbolična)

Število komentarjev: 1
  1. Demi Zen pravi

    Le kje je mr. Bean?

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen