Thriller Michaela Jacksona prvi album s 30 platinastimi nazivi

0

Michael Jackson je posthumno postavil rekord najbolje prodajanega albuma vseh časov v ZDA. Združenje ameriške diskografske industrije je sporočilo, da je njegova plošča Thriller prva, ki so jo v ZDA prodali v več kot 30 milijonih izvodov. Postala je 30-krat platinasta, kar pomeni, da jo ima v svoji domači zbirki približno vsak deseti Američan.

Naziv platinast v ZDA pripade albumu, ki doseže več kot milijon prodanih kopij.

Thriller je izšel leta 1982. Kralj popa je tedaj izkoristil pravkar nastalo glasbeno televizijo MTV, na kateri je svojo glasbo predstavljal s pomočjo videospotov in koncertov. Plošča je obrodila več uspešnic, poleg naslovne skladbe med drugim še Beat It, Billie Jean in Wanne Be Startin’ Somethin’. Za podelitev grammyjev si je prislužil 12 nominacij, dobil jih je osem.

Dosežek je bil po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še toliko večji, ker je bila glasbena industrija tedaj rasno polarizirana, Jackson pa je bil prvi afroameriški glasbenik, ki so ga znatno predvajali na MTV.

Album je doživel ponovno izdajo ob 25-letnici prvega izida leta 2008 in ob Jacksonovi smrti leto kasneje. Manj kot dva meseca po njegovi smrti je postal 29-krat platinast.

Je tudi najbolje prodajana plošča po vsem svetu, nobeno drugo glasbeno delo mu po poročanju AFP ni blizu. Čeprav je natančne globalne številke težko izmeriti, so po trditvah Jacksonovih dedičev po svetu prodali več kot sto milijonov izvodov. Nekateri strokovnjaki temu ugovarjajo, češ da je številka napihnjena.

Združenje ameriške diskografske industrije (RIAA) je platinaste plošče začelo “šteti” leta 1976. Sistem Nielsen Music pa je prodajo glasbe v ZDA začel sistematično beležiti leta 1991.

Od takrat je rekord za najhitreje prodajano ploščo postavila britanska pevka Adele, ki je v manj kot mesecu od izida letošnjega albuma 25 prodala več kot pet milijonov izvodov. Strokovnjaki sicer dvomijo, da bi še kateri album lahko dosegel prodajni uspeh Thrillerja, vsaj v zahodnem svetu, kjer imajo poslušalci v 21. stoletju možnost takojšnjega dostopa do ogromne ponudbe digitalne glasbe. (sta)

michael jackson thriller

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen