Slabo leto po napadu na Charlie Hebdo v Franciji premiera dokumentarca

0

Skoraj leto dni po terorističnem napadu na satirični tednik Charlie Hebdo v Franciji, bodo v francoskih kinematografih spomin na ta dogodek obudili z dokumentarnim filmom. Film, ki ga bodo premierno predvajali danes, daje besedo preživelim v napadu 7. januarja letos. Posnela sta ga režiser Daniel Leconte in njegov sin Emmanuel.

Film se poklanja 12 novinarjem francoskega satiričnega časnika Charlie Hebdo, med katerimi je bilo osem članov uredništva in karikaturistov, ki so jih letošnjega januarja na sedežu revije ubili islamski skrajneži, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nastal je na podlagi arhivske dokumentacije in pričevanj očividcev. Režiserja pa se v 90-minutnem dokumentarcu sprašujeta tudi, kaj je pri satiri dopustno in kaj ne.

Film z naslovom Je suis Charlie – L’humour a mort (Jaz sem Charlie – humor je mrtev) je svetovno premiero doživel septembra na filmskem festivalu v Torontu. V nemških kinematografih ga bodo prikazali prav na obletnico terorističnega napada, 7. januarja 2016.

Kot piše na spletni strani torontskega festivala, je velik del filma namenjen portretiranju revije in ljudi, ki jo ustvarjajo. “Posnetki iz preteklih let s ključnimi sodelavci, ki so bili pozneje umorjeni, med njimi urednik Charb in karikaturist Cabu, prinašajo neposreden občutek osebnosti in vizije revije. V drugih intervjujih pa nastopajo tisti, ki so preživeli napad in opazovali, kako sta strelca ubila njihove prijatelje.”

Na uredništvu satirične revije Charlie Hebdo sta navedenega dne morila brata Kouachi, po navedbah prič sta med napadom vzklikala “maščevala sva preroka”. Tednik je sicer pred tem večkrat izzval polemike in ogorčenja z objavami vsebin, ki so se nanašale na islam, med drugim karikatur preroka Mohameda.

Na dan napada je revija tematizirala knjigo francoskega avtorja Michela Houellebecqa Soumission (Podreditev), v kateri je pisatelj opisal Francijo v letu 2022, ko na volitvah zmaga muslimanska stranka, zaradi česar pride v družbi do radikalnih sprememb. (sta)

charlie hebdo2

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen