Rusko obrambno ministrstvo s trdnimi dokazi, da Erdogan in njegova družina kupujeta nafto od IS!

0

Rusko obrambno ministrstvo je danes objavilo po lastnih navedbah “neizpodbitne dokaze” o tem, da so turški predsednik Tayyip Recep Erdogan in njegovi sorodniki vpleteni v nezakonito trgovino z nafto z Islamsko državo (IS). Ti očitki iz Moskve prihajajo že teden dni, Erdogan pa jih zavrača in je napovedal odstop, če bi bili dokazani.

Predstavniki ruskega obrambnega ministrstva in vojske so danes na novinarski konferenci predstavili dokaze, ki po njihovih besedah neizpodbitno potrjujejo, da družina turškega predsednika kupuje nafto od IS. Dokazi bodo objavljeni tudi na spletni strani ministrstva, so napovedali.

“Glavni potrošnik te nafte, ukradene njenima zakonitima lastnikoma Siriji in Iraku, je Turčija. Glede na razpoložljive informacije v tem kriminalnem početju sodeluje najvišje politično vodstvo v državi, predsednik Erdogan in njegova družina,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil namestnik obrambnega ministra Anatolij Antonov.

“Danes predstavljamo le del vseh dejstev, s katerimi razpolagamo, o tem, kako v regiji deluje povezana ekipa banditov in turške elite ter krade nafto svojim sosedam (…) ta nafta vstopa na ozemlje Turčije v ogromnih količinah,” je nadaljeval.

Kot je še povedal po poročanju ruske tiskovne agencije Tass, IS nezakonita trgovina z nafto letno prinese dve milijardi dolarjev dobička. Sergej Rudskoj iz generalštaba ruske vojske je medtem postregel s podatkom, da IS dnevno transportira do 200.000 sodov nafte in v ta namen razpolaga s kar 8500 cisternami.

Po njegovih besedah so uspeli identificirati tri glavne poti IS za transport nafte iz Sirije in Iraka v Turčijo. Ruske zračne sile v Siriji obstreljujejo tudi kapacitete teroristov za prodajo nafte, je nadaljeval in se pohvalil, da so v dveh mesecih uničili več kot 1000 cistern s surovo nafto, več kot 40 objektov za rafiniranje nafte in več kot 20 črpališč.

Vodja ruskega nadzornega centra za nacionalno obrambo Mihail Mizincev je medtem povedal, da je v Sirijo v minulem tednu iz Turčije prišlo kar 2000 borcev, več kot 120 ton streliva in kakih 250 vozil. V Moskvi trdijo, da gre za pomoč IS in Fronti al Nusra. Napovedal je še, da bodo prihodnji teden medijem razkrili podatke o tem, kako se v Turčiji urijo sirski borci.

Erdogan je v ponedeljek dejal, da je pripravljen odstopiti, če bodo dokazane trditve ruskega predsednika Vladimirja Putina, da Turčija z džihadisti IS trguje z nafto. Če bo to dokazano, plemenitost našega naroda zahteva, da ne bi več ostal na položaju, je dejal Erdogan ob robu podnebnega vrha v Parizu.

Danes je to ponovil in zatrdil, da bo, če bodo ti očitki dejansko dokazani, še isti dan odstopil, poroča AFP. A kot je dodal, bi morali odstopiti tudi tisti, ki “širijo te klevete”. Ponovil je tudi, da “Turčija ni izgubila svojih moralnih vrednot, da bi kupovala nafto od teroristične organizacije”.

V Moskvi trdijo, da je Turčija pred tednom dni sestrelila rusko vojaško letalo na meji s Sirijo, da bi zavarovala dobavne linije nafte IS do Turčije. Putin je pred dnevi dejal, da so prejeli še dodatne podatke, ki potrjujejo, da to nafto, ki je proizvedena na ozemlju pod nadzorom IS in drugih terorističnih organizacij, v Turčijo prevažajo na industrijski ravni. (sta)

nafta ploscad

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen