Vse najboljše Miki Muster za 90-tko!

0

Pionir slovenskega stripa Miki Muster na današnji dan praznuje 90 let. Stripi in slikanice letošnjega velikega Prešernovega nagrajenca še danes navdušujejo bralce. S številnimi deli in izjemnim opusom se je Muster uvrstil v sam vrh slovenske likovne kulture. A sam risanja ni nikoli razumel kot dela: “Risal sem zase in se pri tem zabaval.”

Muster, po izobrazbi akademski kipar, velja po zaslugi več kot 40 zgodb o Zvitorepcu, Trdonji in Lakotniku za osrednjega predstavnika slovenskega stripa. “Mustrovi stripi vsebujejo spoj precizne obrisne linije, stilizacijo in realistični perfekcionizem, zanesljivo kompozicijo, pregledno kadriranje, brezhibno animacijo likov, stripovsko dinamiko, scenaristično inventivnost in tekoče dialoge,” je pisalo v utemeljitvi Prešernove nagrade. S svojimi risbami je Muster opremil tudi številne slikanice.

Muster je 17 let delal v Nemčiji, kjer se je posvetil risanemu filmu. Med prvimi naročniki njegovih animiranih filmov je bilo podjetje Viba film, za katero je na začetku 60. let minulega stoletja pripravil risanke Puščica, Kurir Nejček in Zimska zgodba. Med letoma 1967 in 1990 je ustvaril okrog 380 reklamnih spotov. Po letu 1990 je začel risati politične karikature. Nekaj časa je bil karikaturist pri Magu in pozneje pri Reporterju.

Na področju risanega filma je Muster samouk. “Sam sem moral ugotoviti, kako animacija deluje. Deset let sem eksperimentiral s pripomočki, ki sem jih imel tedaj na razpolago, da sem ugotovil, kako se liki premikajo. Moral sem biti tudi zelo racionalen, kar se mi je pozneje obrestovalo. Pozneje sem bil petkrat hitrejši kot moji kolegi animatorji,” je povedal februarja v pogovoru za STA.

Vselej je risal zase in pri tem zelo užival: “Bil sem deloholik, delal sem lahko tudi 16 ur na dan. A v resnici mi nikoli ni bilo treba delati, saj risanja nisem razumel kot delo. Risal sem zase in se pri tem zabaval, se smejal v sebi. Rekel sem si, če se jaz navznoter smejim, se bodo zabavali tudi drugi.”

Izbori Mustrovih stripov in ilustracij so bili predstavljeni na več razstavah. Z veliko retrospektivo so se mu nedavno poklonili v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova (MSUM), kjer je bil na ogled izbor iz njegovega obsežnega opusa s področij stripa, slikanic, risank, reklam in karikature.

Na prihajajočem Slovenskem knjižnem sejmu pa bo avtorju večnega Zvitorepca namenjeno preddverje Gallusove dvorane Cankarjevega doma, kjer si bo mogoče ogledati presek njegovih del. Med drugim bodo razstavljene originalne table stripa Zvitorepec in političnih karikatur ter prvi izvodi slikanic, kot so Račka Žlobudračka, Poslednji Mohikanec in Za očetom.

V letošnjem letu se je na spletu pojavila tudi vremenska aplikacija s stripovskimi junaki Mikija Mustra. Lakotnik, Zvitorepec in Trdonja uporabnikom pametnih telefonov in tablic v obliki kratkih, zabavnih animacij sporočajo, kakšno je vreme. (sta)

miki muster

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen