Ob evropskem tednu testiranja na hiv in hepatitis: Testiranje lahko reši življenje

0

UKC Ljubljana se letos pridružuje evropskem tednu testiranja na hiv in hepatitis B in C. Na infekcijski kliniki bo prihodnji teden vsak dan potekalo anonimno in brezplačno testiranje brez napotnice. V Sloveniji je s hivom okužen manj kot eden na 1000 prebivalcev, s hepatitisom C okoli 10.000 ljudi, s hepatitisom B pa med 10.000 in 20.000 ljudi.

Po najnovejših ocenah Svetovne zdravstvene organizacije na svetu živi 37 milijonov oseb s hivom, 350 milijonov kronično okuženih z virusom hepatitisa B in 170 milijonov kronično okuženih z virusom hepatitisa C, navajajo na Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana.

Pri veliki večini okužba s temi virusi dolgo poteka povsem nezaznavno in preide v kronično bolezen, bodisi aids bodisi kronično vnetje jeter s posledično cirozo in rakom na jetrih, kar vse lahko privede do smrti. Zato infektologinja z ljubljanske infekcijske klinike Mojca Matičič poudarja pomen testiranja. Če okužbe niso prepoznane in zdravljene, namreč lahko vodijo v smrt.

Hiv oz. aids in kronični hepatitis B sta z zdravili dobro obvladljivi bolezni, hepatitis C pa je ozdravljiv, a je treba okužbo odkriti čim prej in obiskati ustreznega zdravnika specialista, opozarja Matičičeva. Izpostavlja, da so tudi pri nas na voljo vsa moderna zdravila, ki ne le, da zagotavljajo ozdravitev hepatitisa C, najnovejša so bolniku tudi zelo prijazna.

Žal veliko okuženih oseb, med njimi na primer kar tri četrtine okuženih z virusom hepatitisa C, ne ve, da so okuženi, saj lahko vrsto let po okužbi živijo brez kakršnihkoli znakov bolezni, pravi Matičičeva.

Prav zato je po njenih besedah “pomembno, da vsak Slovenec pri sebi razmisli, če je bil kadarkoli v svojem življenju morda izpostavljen kakršnemukoli tveganju za okužbo z omenjenimi virusi. Če obstaja tak sum, naj čim prej obišče svojega izbranega osebnega zdravnika, ki bo opravil ustrezno testiranje krvi, ali se oglasi v ambulanti za anonimno in brezplačno testiranje na kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana”.

Virusi hiv ter hepatitisa B in C se prenašajo predvsem ob izpostavljenosti okuženi krvi. Med najpogostejšimi načini prenosa okužbe so tvegano spolno vedenje, še posebej med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi, menjavanje pribora za injiciranje drog, njuhanje drog, pa tudi neprofesionalno tetoviranje ali prebadanje kože oz. sluznic. Tveganje za okužbo imajo tudi osebe, ki so prejele transfuzijo krvi pred letom 1993, ko kri še niso testirali na omenjene okužbe.

Matičičeva upa, da se bo povabilu k anonimnemu testiranju odzvalo čim več ljudi. Poudarja, je anonimno brezplačno testiranje na hepatitis na njihovi kliniki na voljo vsak ponedeljek med 12. in 14. uro, ob evropskem tednu testiranja na hiv in hepatitis pa bo v prihajajočem tednu od ponedeljka do petka poleg testiranja vsak posameznik imel možnost pogovora z zdravnikom. Na kliniki bo v tem tednu na voljo tudi vrsta drugih aktivnosti, od brošur o bolezni do plakatov in trgank o tveganem vedenju za okužbo. (sta)

HIVplus

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen