Vox populi: SMC in SDS povsem izenačeni na vrhu strankarske lestvice

13

Stranki SMC in SDS sta s 14,4-odstotno podporo izenačeni na vrhu strankarske lestvice, kaže anketa Vox populi, ki jo je za Dnevnik opravila agencija Ninamedia. Delo vlade medtem kot uspešno ocenjuje 35 odstotkov vprašanih, kot neuspešno pa je njeno delo ocenilo 61,9 odstotka anketirancev. Najbolj priljubljen politik ostaja predsednik Borut Pahor.

Strankama SMC in SDS na lestvici sledi SD, ki bi jo volilo 8,3 odstotka vprašanih. Sledijo ZL s 6,2-odstotno podporo, DeSUS s 4,1-odstotki in NSi, ki bi jo volilo 3,9 odstotka vprašanih.

Če bi bile volitve to nedeljo, bi SLS volilo 2,8 odstotka vprašanih, SNS 1,8 odstotka, ZaAB pa 0,4 odstotka sodelujočih v anketi časnika. Druge stranke bi izbralo 1,3 odstotka vprašanih, 23,9 odstotka jih ne ve, katero stranko bi volili, 18,6 odstotka vprašanih pa se volitev ne bi udeležilo.

SDS in SMC bi tako osvojili 23 sedežev v državnem zboru, SD 14, ZL 10, DeSUS bi osvojila sedem sedežev, NSi šest, SLS pa pet.

Na vrhu lestvice najbolj priljubljenih politikov medtem na prvem mestu ostaja predsednik republike Borut Pahor. Sledita mu premier Miro Cerar in evropska komisarka Violeta Bulc. Na četrtek mestu je prvak SD in kmetijski minister Dejan Židan, na petem mestu pa evropska poslanka Tanja Fajon. Deseterico zaključujejo še predsednica NSi Ljudmila Novak, evropski poslanec Lojze Peterle, finančni minister Dušan Mramor, predsednik DZ Milan Brglez in poslanec NSi Matej Tonin.

Anketiranci so odgovarjali tudi na aktualna vprašanja. Varnost Slovenije po terorističnih napadih v Parizu večina ocenjuje kot enako. Da je država enako varna meni 57,5 odstotka vprašanih, da je manj varna meni 36,7 odstotka vprašanih. 4,6 odstotka jih meni, da je Slovenija po napadih v Parizu bolj varna, 1,1 odstotka pa je odgovorilo z ne vem.

Na vprašanje, ali se strinjate z namestitvijo ograje na meji, jih je 79 odstotkov odgovorilo da se strinja, 21 odstotkov anketiranih pa se z ograjo ne strinja.

Telefonsko anketo Vox populi je med 16. in 19. novembrom za Dnevnik izvedla agencija Ninamedia na vzorcu 700 oseb. (sta)

sds simbolicna3

Št. komentarjev: 13
 1. dzi nu nje ja pravi

  Važno je,da nikdar več,ne bodo vladali v naši domovini ,Sloveniji.

 2. Francisco pravi

  NINAmedia , ja, ja!
  Cerar izenačen z janezom, ha,ha!
  ——————–
  Druga anketa, danes kaže, da Janez zelo vodi pred Mirkotom, trala,la

 3. Zolu pravi

  Spet neke umetne ankete. Tko da bi rekli da je po novem pozarrrrrrRrrrrrr just pozar

 4. re gornjemu pravi

  Ko je bil vaš “plešasti mesija” in njegova stranka na vrhu, ste tem anketam “zelo verjeli”. Zanimivo kako kratkega spomina ste ovčice.

 5. radovan pravi

  Lž na kvadrat. Včeraj pri dnevniku pa so bili podatki popolnoma drugačni. To so navadne manipulacije plačanih novinarjev oziroma agencij. Ker, če tega ne bi delali, jih vlada nebi plačevala in nimajo od česa živeti. Ovce pa takoj začnejo blejati, bravo naši.

 6. fertik pravi

  @radovane… edina razlika je, da so tam povedali, da si Janša še vedno deli zadno mesto prilublenosti z Bratjoško in Opankičom. Temu pa jas nea rečem… laž, anpak skrivanje britke renice pred ofčicami… Prečitaj si v Reporteri zadni intrvju z Stanetom Grando. Mogoče boš razumo, o čem ti pravim

 7. fertik pravi

  ali… @radovan… Edina razlika je v tem, da so tam dodali, kako si Janša še vedno deli zadnje mesto v priljubljenosti z Bratovškovo in Jankovićem. Temu pa ne rečemo… laž, ampak s strani Politikisa, skrivanje bridke resnice pred ovčicami… Preberi si v reviji Reporter, zadnji pogovor s Stanetom Grando. Mogoče boš dojel, kaj sem želel povedati.

 8. kulisa pravi

  Ninamedia in še kdo od anketarjev naj mi, prosim, odgovori na tole vprašanje: SDS prva, njen predsednik pa zadnji. Kako je to mogoče? Ste pa res sprevrženi, če mislite, da smo Slovenci Butalci, bebci ali idioti. Tole vaše nabijanje in prirejanje anket meji že na hudo kronično bolezen, ki se ji reče laganje-patološko laganje! . Enako velja za tovariša Fillija in tovarišici Bizilj in Horvat . Povabiti Kučana na RTVSLO meji na popolno ignoranco slovenskega naroda. Kaj pa je Kučan? Mar ni upokojenec kot jaz? S to razliko, da imam jaz čisto vest…

 9. fertik pravi

  … ja @kulica… ki pa si že vido, da povabijo na televizijo one penzjonere, keri majo čisto vest??? To ni dobena afera… No, mogoče se fčasih spozabijo, ker jih prevara IQ penzjonista

 10. dzi nu nje ja pravi

  Najbolj pomembno je,da ne bo nikoli več vladal v Sloveniji.

 11. pubec pravi

  Vidiš kulisa, spet dokaz o tvojem IQ. Kako je lahko SDS na vrhu lestvice, njen vodja pa zadnji? To ti pove, da ljudje proti stranki nimajo pomislekov, proti njenemu vodji pa, upravičeno, imajo.

 12. fertik pravi

  @pubec, točno tako. Jaz sem volil nazadnje stranko SDSS, leta 1992. Takrat sem ugotovil, da so nas, Slovence prevarali. Stranka je dobila samo 3,4%, kljub temu, da je na nje čelu bil edini evropsko čuteči politik tistega časa, pri nas, Jože Pučnik. Razočarani volivci smo zrli v rezultate in nismo mogli verjeti, da je nekaj takšnega v demokraciji mogoče. Potem sem počasi ugotovil, da je volilni sistem pri nas nastavljen tako, da drugače sploh biti ne more, saj programi strank nimajo teže. Za poslanca je lahko izvoljen nekdo, ki dobi samo 500 glasov, izpade pa tisti, ki jih dobi več tisoč. V tej igri pozneje nisem želel več sodelovati. Mene že ne bodo vlekli za nos, kot cepca. Za nameček je postal pozneje prvak stranke SDS, kralj afer, skritih pod preprogo, malodane mesija in svetnik, “desni” titoist Janez Janša. Obdal se je s kopico podložnih in antipatičnih bivših komijev, kot so Gorenak, Tanko, Grims, Zver… in po 7000 dneh rula neko sceno, kot antipod Milanu Kučanu, “levemu” titoistu, ki mu tudi mnogi pripisujejo nezemeljske sposobnosti spletkarjenja.

 13. pubec pravi

  Bravo fertik, napisal si to, kar sem imel v mislih, ko sem pisal kulisi, edino malo bolj obširen si.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen