V Bruslju še naprej najvišja stopnja ogroženosti pred terorističnimi napadi

0

V Bruslju ostaja v veljavi najvišja stopnja ogroženosti pred terorističnimi napadi, je danes sporočil belgijski premier Charles Michel. Dodal je, da bodo šole v belgijski prestolnici v ponedeljek ostale zaprte, prav tako ne bo delovala podzemna železnica. “Grožnja je resna in neposredna,” je opozoril.

Belgijske oblasti so najvišjo, četrto stopnjo ogroženosti zaradi teroristične grožnje v Bruslju razglasile v soboto. Ukrep so utemeljile z resno in neposredno grožnjo z napadom posameznikov na različnih lokacijah v mestu.

Zaradi morebitne grožnje so po vsem Bruslju v soboto zaprli nakupovalne centre ter odpovedali vse javne prireditve. Prav tako so ustavili promet na podzemni železnici, prebivalce pa pozvali, naj se izogibajo krajem, kjer se zadržuje veliko ljudi.

Javno življenje v evropski prestolnici je ta konec tedna praktično zamrlo, ulice v središču mesta pa so bile ob poostreni navzočnosti vojske napol prazne.

Belgijska policija v povezavi z nedavnimi terorističnimi napadi v Parizu išče več osumljencev, ki naj bi se zadrževali na območju Bruslja. Med njimi je tudi Salah Abdeslam, eden od domnevnih pariških atentatorjev. Policija opozarja, da je oborožen in nevaren. Po besedah njegovih prijateljev naj bi se zadrževal na območju Bruslju in naj bi si prizadeval vrniti se v Sirijo.

Bruselj je služil kot središče, odkoder so napadalci, privrženci džihadistične Islamske države, načrtovali in izvedli krvave napade v francoski prestolnici, v katerih je bilo ubitih 130 ljudi, več kot 350 pa ranjenih. (sta)

bruselj center vojaki

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen