Hrvaška zavrnila zahtevo Slovenije za sprejem zavrnjenih ekonomskih migrantov

0

Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je danes izjavil, da so zavrnili slovensko zahtevo za vračanje skupin ekonomskih migrantov. Napovedal je, da se bodo o vsem pogovarjali na popoldanski videokonferenci držav, ki so na balkanski begunski poti.

Slovenija je Hrvaški danes tudi uradno najavila vračanje skupin ekonomskih migrantov, ki so jih poskusili vrniti že v sredo.

“Ta zahteva za nas ni sprejemljiva,” je izjavil Ostojić v begunskem centru v Slavonskem Brodu.

Kot je dodal, so o slovenski zahtevi za ločevanje beguncev in migrantov nemudoma obvestili kolege v Makedoniji in Srbiji. Pričakuje, da se bodo o morebitnem zapiranju meja za ekonomske migrante pogovarjali na današnji video konferenci vseh držav, ki so na begunski poti.

“Ta problem trenutno ni velik, ker gre za 162 oseb. Sicer bo problem lahko zelo resen. Če se to ne bo profiliralo na izviru, lahko pričakujemo težave, ker bomo te ljudi obravnavali kot ilegalne imigrante iz držav, v katerih ni vojn,” je Ostojićevo izjavo povzel hrvaški radio.

Na slovenski policiji so za STA pojasnili, da v postopkih registracije migrantov preverjajo tudi po nacionalnih in mednarodnih bazah podatkov ter ugotavljajo njihovo državljanstvo. V zadnjih dneh prihaja tudi vse več oseb, za katere na osnovi ugotovljenega državljanstva upravičeno domnevajo, da gre za čiste ekonomske migrante, so še dejali.

Srbija je medtem objavila, da je zaprla svoje meje za ljudi, ki ne prihajajo z območjih na katerih potekajo vojne. Po navedbah UNHCR naj bi spremljali zgolj begunce iz Sirije, Iraka in Afganistana. (sta)

emigranti mnozica

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen