AmCham: S predlagano davčno reformo tvegamo umik vlagateljev

0

Finančna komisija, ki deluje v okviru ameriške gospodarske zbornice AmCham Slovenija, pozdravlja odločitev finančnega ministrstva, da v predlagani t. i. davčni reformi pozornost med drugim namenja tudi enaki obravnavi davčnih zavezancev. Skrbi pa jih, da bi z nekaterimi predlaganimi ukrepi in njihovo implementacijo lahko odgnali vlagatelje.

V komisiji menijo, da bi odvzem olajšav za vlaganja v raziskave in razvoj izničil eno redkih konkurenčnih prednosti Slovenije pri tujih naložbah. Podjetja poročajo, da se njihovi lastniki pri odločanju, kam bodo umestili najnovejše tehnologije, ki pozitivno vplivajo tudi na okolje, že obračajo ven iz Slovenije. “Tak predlog ogroža obstoj slovenskih družb, ki so raziskovalno-razvojni centri za korporacije,” so zapisali.

Ti centri sicer praviloma ustvarjajo delovna mesta z najvišjo dodano vrednostjo, za najbolj izobražene kadre. Ob takem predlogu pa žal razmišljajo o umiku iz Slovenije, menijo.

Prav tako se v finančni komisiji ameriške gospodarske zbornice ne strinjajo z znižanjem olajšav za investicije. “Tuji naložbeniki oz. naložbeniki na splošno, ki smo se jih trudili privabiti s prejšnjimi reformami, nam lahko upravičeno očitajo nekonsistentnost davčne politike, ki pa je pomemben faktor pri neodločanju za naložbe,” so poudarili. Po njihovem mnenju je za doseganje finančne stabilnosti ključna dolgoročna in konsistentna vizija.

V zvezi s spremembo oz. sprejemom zakona o posebni davčni obravnavi nagrajevanja uspešnosti delavcev pa imajo v komisiji predvsem tehnične pomisleke. Po njihovem mnenju gre za relativno slabo opredelitev predvsem računovodskih pojmov, ki bo povzročala zmedo in ne bo dosegala želenih učinkov.

Idejo sicer pozdravljajo z vsebinskega vidika, vendar pa je predlog, kot so ocenili, napisan tako, da je sam postopek izjemno administrativno zapleten, kar v praksi pomeni, da je taka oblika nagrajevanja uspešnosti delavcev težko izvedljiva. Predlagajo, da se postopek poenostavi in uskladi z računovodskimi standardi.

Finančno ministrstvo je namreč prejšnji teden dalo v javno obravnavo osnutke treh zakonov, s katerimi naj bi prestrukturirali davčne obremenitve. DZ naj bi t. i. mini davčno reformo sprejel še letos, rok za pripombe pa se izteče v petek, vendar pa je minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek že pojasnil, da bo vlada s predstavniki gospodarstva glede predlagane prepolovitve olajšav za raziskave in razvoj ter investicije odtekla še en krog. (sta)

amcham

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen