Danes na sodišče še zadnji med obtoženimi v zadevi Hypo

0

Na ljubljanskem okrožnem sodišču bo danes po napovedih še zadnjič potekal predobravnavni narok v zadevi Hypo, na katerega je vabljen še zadnji med obtoženimi, nekdanji direktor Hypo Alpe Adria Consultance Andrej Oblak. Doslej je krivdo priznala le nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak, medtem ko trije nekdanji vodilni iz Hypa tega niso storili.

Trije nekdanji vodilni iz slovenske podružnice Hypa – nekdanja predsednika uprav Hypo Alpe Adria Bank Anton Romih in Božidar Špan ter nekdanji generalni direktor Hypo Leasinga Andrej Potočnik – na narok niso prišli, zato je sodišče sklepalo, da krivde za očitana kazniva dejanja ne priznavajo.

Tožilstvo nekdanje vodilne v banki preganja zaradi posla s projektno družbo Gino, ki je bila ustanovljena za gradnjo študentskih domov ob Vojkovi v Ljubljani. Vpleteni naj bi si 14 milijonov evrov od skupno 22 milijonov evrov kupnine razdelili s prenakazili z družbe Enjuan Management, registrirane v Panami, na podjetja v davčnih oazah, s katerimi naj bi bili lastniško povezani.

Kot so poročali mediji ob kriminalistih preiskavah leta 2012, je Vegrad s panamskim podjetjem Enjuan Management Corporation konec avgusta 2007 izpeljal 22 milijonov evrov vreden nepremičninski posel in kupil 80-odstotni delež v podjetju, ki je imelo v lasti zemljišča ob Vojkovi cesti v Ljubljani, predvidena za kompleks študentskih domov, ki pa ga Vegrad zaradi finančnih težav pri projektu Celovški dvori nikoli ni začel graditi.

Panamsko podjetje pa je za delež v projektni družbi Hypo Alpe Adria Immobilen Beteiligungs, ki je bila v lasti skupine Hypo Group Alpe Adria, odštel le 5,5 milijona evrov. Vegrad je tako za delež v družbi plačal štirikrat več od cene, po kateri ga je prej kupil njegov prodajalec. (sta)

hypo (fotografija je simbolična)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen