Zore: Mir je najbolj ogrožen, kadar ideologija dobi prednost pred človekom

17

Mir je tudi osebna in družbena odgovornost, najbolj pa bo ogrožen takrat, ko bodo ideologije dobile prednost pred človekom, je v pridigi na spravni slovesnosti na Brezjah poudaril ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore. Po 70 letih od konca vojne je po njegovih besedah čas, da se ozremo okrog in se vprašamo, kje so naši bratje.

Pri baziliki Marije Pomagaj na Brezjah je dopoldne potekala spravna maša, s katero so slovenski škofje zaznamovali 70. obletnico konca druge svetovne vojne in pozvali k narodni spravi. Udeležilo se je je tudi več predstavnikov diplomatskega zbora in politike, med njimi predsednik vlade Miro Cerar in predsednik DZ Milan Brglez.

Zore je v pridigi spomnil na čas 2. svetovne vojne, na njene žrtve in na hrepenenje ljudi po dnevu, ko bi utihnilo orožje, ko bi se spet lahko posvetili svojemu delu in “bi bil sosed lahko sosedu spet samo sosed”. Ta dan je prišel in zlo, ki je šest let pustošilo po Evropi in je v vojno norost potegnilo ves svet, je bilo premagano.

Vzroke za začetek vojne morije Zore vidi v lažeh. Voditelji so svojemu narodu obljubljali blaginjo, enotnost in bratstvo. “Vse te obljube so bile laž, navdihoval jih je hudič, ki je lažnivec in oče laži,” je pojasnil.

Mnogi ljudje so verjeli obljubam in se dali prepričati, da morajo namesto orodja vzeto v roke orožje, da jim zemlje ni treba obdelovati, ampak da jo morajo osvojiti, da jim ni treba proizvajati dobrin, pač pa da jih lahko vzamejo bogatim. Verjeli so celo, da je treba za osvajanje zemlje in za jemanje dobrin ubijati, je spomnil nadškof.

Vendar pa se po njegovih besedah o tem niso vsi dali prepričati. “Večina je bila v to prisiljena,” je pojasnil. Ker so mimo domov hodile različne vojske, po njegovih besedah največkrat ni bila odločitev posameznika, katera ga bo vzela s seboj. “Ko so zahtevali, je moral z njimi. V nasprotnem primeru bi trpeli domači. Zaradi tega so naši možje in fantje nosili uniforme vseh vojskujočih se strani,” je dejal Zore.

Danes lahko le “v spoštljivi grozi” priznamo, da mora bogoslužje ostati le zahvala za konec vojne in prošnja za mir. “Takoj ko bi zapadli skušnjavi, da bi začeli slaviti zmago, bi začeli tudi deliti ljudi, ki so bili – ne po svoji krivdi in največkrat tudi ne po svoji odločitvi – na tako različnih straneh,” je poudaril.

Zato nadškofa “strese mraz”, ko ene prištevamo med med heroje, druge pa med izdajalce domovine. “Heroje režimi tega sveta potrebujejo. Bog pa, ki je edini gospodar in sodnik zgodovine, zmaguje z mučenci,” je dejal.

Kot je poudaril, si ne moremo zatiskati oči pred vso resnico, saj nas bo le ta osvobodila. Ko je en del Evrope proslavljal svobodo, si je drugi del namreč nadel črne rute in na skrivaj ihtel za pomorjenimi. Eni so prirejali mitinge, drugi pa padali v brezna. “Čeprav se je vojna končala, je po sredi našega naroda zazijal prepad,” je dejal.

Po 70 letih je po njegovih besedah morebiti končno napočil čas, da se ozremo naokrog in se vprašamo, kje so naši bratje – kot je v svetopiskemski pripovedi Bog vprašal Kajna. V mistificiranju ideologij smo namreč spregledali človeka.

Človeku lahko vzamemo življenje, ne moremo pa mu vzeti srca. Lahko se prilastimo oblast nad njegovim telesom, ne moremo pa se polastiti njegove duše, je povedal nadškof, nagovor pa sklenil s prošnjo Bogu, naj ljudem podari duha odpuščanja in usmiljenja.

Cerar in Brglez sta se ob koncu slovesnosti ustavila še ob podobi Marije Pomagaj v notranjosti bazilike. Brglez je v poznejši izjavi za medije poudaril, da si moramo za mir prizadevati vsi v državi, tako politiki kot tudi drugi. Vsak dogodek, kakršen je bil današnji, je po njegovih besedah korak k temu. “Mir ni stanje, ampak je pravzaprav način življenja,” je še poudaril.

Med okoli 1000 udeleženci današnje slovesnosti je bilo opaziti tudi nekatere druge vidne politike, med njimi predsednika SDS Janeza Janšo in predsednico NSi Ljudmilo Novak. Ta je po slovesnosti izpostavila, da ne gre zamuditi priložnosti za korak naprej na poti k spravi, in spomnila, da se v NSi za to prizadevajo tudi z zakonom o dostojnem pokopu. (sta)

brezje3

Št. komentarjev: 17
 1. rene pravi

  Rdeči apartheid je bil najbolj krvoločna ideologija vseh časov!

 2. OPOMIN pravi

  RKC JIH JE POBILA ŠE VEČ.

 3. hugo pravi

  Opomin, ti so kronan bedak!

 4. dzi nu nje ja pravi

  Cmeravega je navdihnil šejtan jj.

 5. Aloysius Premk pravi

  Kaj je to,shejtan,je to slovenska beseda ali kaj,hvala za odgovor!!!

 6. Aloysius Premk pravi

  Pricakujem rudece ideologe,da zacnejo pljucat po skofu!!!

 7. llll pravi

  Ni treba pljucat….Že prvi komentar @rene pove vse o kakšni spravi mislite…..

 8. Perceptor pravi

  Aloysius Premk pravi:
  16. 05. 2015 at 20:00

  Kaj je to,shejtan,je to slovenska beseda ali kaj,hvala za odgovor!!!
  ———————————————

  Mogoče ti bo kaj pomagalo…

  ..Nato je praznoval s svojimi prijatelji majhen jubilej in šel v oazo pokoro delat in hudiče izganjat! Izganjal jih je pa z blaženim cvičkom, kateri ga je rešil že črez
  sedem mesecev osmih šejtanov! Samo še deveta hudoba, izmed vseh najbolj kosmata, se ga je trdovratno držala….

  Abdul Slovožok pa Kara Besedavelj, Rado Murnik, 1897

 9. Obupan pravi

  Jaz ne verjamem nobenemu.Vsi govorijo o spravi s figo v žepu. Tako levi kot desni. Še to je bolano, da so nam oboji vslili to delitev. Takaj moramo normalni Slovenci še po 70 letih poslušati kdo bo koga?

 10. barbi pravi

  Sprava se začne najprej v glavah, šele nato v dejanjih. A pri nas vemo, da so nekateri še zelo opranih glav, predvsem oni, ki uporabljajo rdeči persil.

 11. matic pravi

  Dobro je metropolit povedal!

 12. vprašanje pravi

  “Brez božje volje še las ne pade z glave”, je rekel Jezus. Torej se je vse zgodilo z božjo voljo?

 13. ffasdasdfdffasdsfa pravi

  v*fqf/*xvx vsv897sfs

 14. dzi nu nje ja pravi

  Tonček se je pa po-lulal.

 15. 70 LET PREPOZNO pravi

  Kako je že povedal Krpan: A ga bom s kruhom pital, kdor me s kamnom?

 16. Nikki pravi

  Sprava, kakršno hočejo ta beli, ni mogoča! Dokler bodo razni Cmerarčki in Pahorčki klečeplazili okoli njih, naj si spravo nekam vtaknejo. Ali je morda Angelca prišepnila, kakšna naj bo sprava?

 17. Web pravi

  Ne, sprava ni mogoča. S sovražnikom ni sprave!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen