Testiranje zdravil proti eboli v naslednjih tednih

0

Testiranje zdravila za ebolo in izdelava seruma iz krvi tistih, ki so preživeli okužbo, se bosta na zahodu Afrike začela v nekaj tednih, je v torek napovedala Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Do januarja naj bi začeli tudi s preizkušanjem cepiva proti bolezni, ki je vzela že prek 4500 življenj, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Farmacevtska podjetja želijo do ustreznih zdravil in cepiv proti eboli priti kar najhitreje, zaradi česar jih bodo v skladu s priporočili WHO preizkušala neposredno v zahodni Afriki. Veliko večino žrtev epidemije, ki se začela v začetku leta, so namreč zabeležili v Gvineji, Sierri Leone in Liberiji.

WHO in partnerske organizacije trenutno izbirajo zdravstvene centre v teh državah, kjer bodo izvedli testiranje poskusnih zdravil proti eboli, je v torek sporočila predstavnica WHO Marie Paule Kieny.

Poleg tega v Liberiji vzpostavljajo središče za zbiranje krvi tistih, ki so ebolo preživeli. Center, v katerem bodo kri tudi predelali v ustrezen serum, ki ga bodo nato ali okuženim, naj bi začel delovati v prihodnjih tednih, je napovedala. Partnerske organizacije WHO si prizadevajo za vzpostavitev podobnih centrov tudi v Sierri Leeone in Gvineji.

T. i. konvalescentni serum vsebuje protitelesa, ki jih telo proizvaja v boju proti virusu. Vendarle pa postopek še vedno razvijajo. “To je proces, ki mora upoštevati tako varnost donatorja kot prejemnika,” je poudarila Kienyjeva in izpostavila tveganje za okužbe z različnimi boleznimi, vključno s hepatitisom in aidsom.

Potrdila je tudi, da bo do januarja za testiranje na zahodu Afrike pripravljenih več deset tisoč odmerkov poskusnega cepiva. V postopek bodo vključili zdravstvene delavce in morebiti tudi pogrebno osebje ter družine obolelih. (sta)

ebola4zdravnik

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen