Evropski parlament potrdil novo Evropsko komisijo

1

Evropski poslanci so na plenarnem zasedanju v Strasbourgu danes pričakovano potrdili novo Evropsko komisijo Jean-Clauda Junckerja. Rezultat glasovanja je bil 423 glasov za, 209 proti in 67 vzdržanih. Predsednik parlamenta Martin Schulz je novi komisarski ekipi čestital in zaželel veliko uspeha.

Čestitke je Junckerju in komisarjem v imenu Sveta EU izrekel tudi Italijan Benedetto Della Vedova, saj Italija trenutno predseduje Svetu.

Po več tednih zaslišanj komisarskih kandidatov ter usklajevanj in kupčkanj med političnimi skupinami je tako nova komisija zdaj končno potrjena. Svoj petletni mandat bo lahko nastopila 1. novembra, kot je bilo načrtovano.

Zanjo so, kot so napovedali, glasovali v obeh največjih političnih skupinah, EPP in S&D, ter manjši liberalci (Alde). Proti so bili poslanci Zelenih in združene levice ter evroskeptiki in skrajna desnica, vzdržani so bili konservativci (ECR).

Glavni novosti v ekipi, ki so ju prinesli minuli dnevi, sta komisarka za prometni resor Violeta Bulc in Slovak Maroš Šefčovič, novi podpredsednik komisije za energetsko unijo. Poleg tega je Juncker danes pred glasovanjem napovedal še nekaj sprememb v porazdelitvi resorjev v komisiji.

Sicer je Juncker danes v nagovoru poslancem pred glasovanjem večinoma ponovil obljube, ki jih je izrekel že julija ob predstavitvi programa dela prihodnje komisije – o komisiji kot političnem telesu, ki bo delovalo usklajeno, reševalo strateška vprašanja in spoštovalo načelo subsidiarosti.

Predstavitev obljubljenega 300 milijard evrov težkega investicijskega programa je napovedal že do božiča, izpostavil je fleksibilno uresničevanje pravil pakta za stabilnost in rast, ki pa se ne bodo spreminjala, ter obljubil bolj socialno Evropo.

Glede spornega mehanizma za reševanje sporov med državami in investitorji (ISDS) je zatrdil, da ne bo pristal, da bi tajna sodišča omejevala pristojnosti nacionalnih. Glede širitve EU je ponovil, da bi bilo nerealistično zavajanje, če bi napovedovali nove članice v prihodnjih petih letih.

Ves čas tako razprave kot glasovanja so bili v plenarni dvorani parlamenta poleg Junckerja navzoči tudi vsi člani njegove komisije – vključno s slovensko članico Bulčevo. (sta)

evropska komisija

Število komentarjev: 1
 1. Wifi pravi

  Povsem normalno je, da so komisijo podprli. Predhodno so potrdili komisarje, ki so jih zasliševali in nato komisiji.
  Pri nas, ker nismo (niso) normalni pa mandat poslancem potrdijo, potem pa ti isti ljudje poslancu ukinejo mandat.
  Smešnica pa je še večja, da nobeden izmed teh poslancev NI volil Janeza Janše.
  Še večja smešnica pa je, da sploh niso izdali sklepa o prenehanju mandata pa čeprav se je to dogajalo na znanem mestu, ob znanem času na znan komunikacijski način.
  To ne vidiš niti v S. Koreji.
  Le kako jih ni sram? Nekateri so šele povohali parlament pa že delujejo proti ustavi. Bljak.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen