WHO: Začetek kliničnega preskušanja cepiva za ebolo morda že septembra

0

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je razkrila, da bi se prihodnji mesec lahko začelo klinično preskušanje preventivnega cepiva za ebolo, ki ga je izdelalo britansko farmacevtsko podjetje GlaxoSmithKline. Cepivo bi po navedbah WHO za uporabo lahko bilo na voljo do prihodnjega leta.

“Ciljamo na september kot začetek kličnega preskušanja, najprej v ZDA in zagotovo v afriških državah, glede na to, da so primeri (okužb z ebolo) tam,” je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP v soboto za francoski radio dejal vodja oddelka WHO za cepiva in imunizacijo, Jean-Marie Okwo Bele.

Okwo Bele je sicer optimističen, da bo cepivo v prodaji in tako širše dostopno. “Menimo, da bi že do konca leta lahko imeli rezultate, če bomo (s preskusi) začeli septembra,” je dejal in dodal, da bo celoten postopek zaradi izrednih razmer potekal pospešeno, “zato da bi cepivo bilo na voljo do leta 2015”.

Zaradi zadnjega izbruha ebole je po zadnjih podatkih WHO v zahodni Afriki doslej umrlo že skoraj 1000 ljudi, zaradi česar je Svetovna zdravstvena organizacija v petek razglasila mednarodne izredne razmere na področju javnega zdravja.

Ebola je hemoragična mrzlica s pogosto smrtnim izidom za ljudi in primate ter velja za eno najbolj nalezljivih virusnih bolezni. V večini primerov se konča s smrtjo. Virus se nahaja v krvi in izločkih obolelega, s človeka na človeka pa se prenaša z vdihanim zrakom, aerosolom ali predmeti, ki so bili v stiku z bolnikovo krvjo ali izločki. Cepiva za zdaj še ni. (sta)

ebola2

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen