Za popoplavno BiH in Srbijo naj bi zbrali okoli 1,5 milijarde evrov

0

V Bruslju poteka donatorska konferenca v pomoč BiH in Srbiji po katastrofalnih majskih poplavah. Organizatorji pričakujejo, da bodo zbrali okoli 1,5 milijarde evrov. Približno tretjina od tega naj bi bila dejanskih donacij, dve tretjini pa ugodnih posojil. Slovenija je že prispevala 3,6 milijona evrov, danes pa bo donirala še milijon evrov.

Pri razdelitvi sredstev bo Slovenija osredotočena na čezmejne projekte na štirih področjih: upravljanje voda, obnova hiš in javnih stavb, zagotavljanje učinkovitega hidrološkega napovedovanja in na razminiranje z Ustanovo za krepitev človekove varnosti ITF.

Konferenco gosti Evropska komisija, pobudnica pa je bila Slovenija, ki je skupaj s komisijo in Francijo tudi soorganizatorica dogodka. V imenu Slovenije se je udeležujeta premierka Alenka Bratušek in obrambni minister Roman Jakič, ki opravljata tekoče posle.

Namen prve mednarodne konference, pripravljene za dve državi hkrati, ki bo potekala pod geslom “Obnavljajmo skupaj”, je zbrati prispevke donatorjev za takojšnjo obnovo obeh držav ter okrepiti preventivo, sodelovanje pri soočanju s poplavami in drugimi naravnimi katastrofami v regiji.

Pri pomoči BiH se je treba osredotočiti na zagotovitev sredstev za obnovo hiš, šol, rudnikov, tovarn in infrastrukture, saj se sicer otroci jeseni ne bodo mogli vrniti v šole, ljudje pa pred zimo na svoje domove, pojasnjujejo organizatorji konference.

Pri pomoči Srbiji pa je poudarek na obnovi energetske infrastrukture, saj so poplave močno prizadele največji rudnik premoga Kolubara, ki Srbiji zagotavlja polovico električne energije, a sedaj deluje le s četrtino svojih zmogljivosti.

Poleg takojšnje pomoči je treba nujno zagotoviti sredstva za preprečevanje podobnih tragedij – ustrezno upravljanje voda, civilno zaščito in hidrološko napovedovanje – ter pomoč pri čiščenju min, ki so jih poplavne vode odnesle z označenih minskih polj.

Na konferenci, ki se je začela okoli 13. ure, najprej predvajajo tri filme o katastrofalnih poplavah v BiH in Srbiji. Nato bodo udeležence nagovorili evropski komisar za širitev Štefan Füle, slovenska premierka in francoski zunanji minister Laurent Fabius.

Sledila bosta govora predsednika predsedstva BiH Bakirja Izetbegovića in srbskega predsednika Tomislava Nikolića, predstavitev potreb in zbiranje donatorskih prispevkov. Sklepni nagovor bo imela evropska komisarka za humanitarno pomoč in krizno odzivanje Kristalina Georgieva.

Soorganizatorice komisija, Slovenija in Francija na konferenci pričakujejo več kot 400 udeležencev – predstavnikov 28 članic unije in okoli 30 drugih držav, mednarodnih finančnih institucij, mednarodnih organizacij, nevladnih organizacij in zasebnih podjetij.

Predsednica vlade Bratuškova še poudarja, da je treba poskrbeti za transparentno razdelitev zbranih sredstev in zagotoviti, da jih bodo dobili tisti, ki jih dejansko potrebujejo.

Škoda v BiH je ocenjena na dobri dve milijardi evrov, v Srbiji pa na okoli milijardo in pol. BiH potrebuje približno milijardo sredstev za takojšnjo obnovo, Srbija pa okoli 1,3 milijarde evrov.

Majske poplave v BiH in Srbiji, najhujše v zadnjih 120 letih, so prizadele več kot milijon ljudi. Tisoči so morali zapustiti domove, uničene so hiše, šole, bolnišnice in poslovne stavbe. Največja gospodarska škoda je na nepremičninah, v kmetijstvu, transportu in energetiki.

Organizatorji konference opozarjajo, da je takojšnja pomoč nujna tudi zaradi nevarnosti socialne katastrofe in notranjega preseljevanja. (sta)

poplave9

Slika je simbolična

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen