V Semiču začetek 20. ženitovanja po belokranjsko

0

Občina Semič in tamkajšnje turistično društvo drevi ob 18.30 začenjata prireditve 20. Semiške ohceti z izročilno belokranjsko poroko. V okviru tridnevne turistično-etnografske prireditve bodo v Semiču odprli več razstav, na osrednji sobotni prireditvi pa pričakujejo do pet tisoč ljudi, je za STA povedal predstavnik prirediteljev Ferdinand Jakša.

Po besedah predsednika Turističnega društva Semič Jakše bodo tradicionalno in izročilno obarvano 20. Semiško ohcet začeli z drevišnjim odprtjem štirih razstav in koncertom pevke Alenke Godec, osrednjo prireditev s poroko po starih običajih pa bodo tamkajšnji folkloristi zaigrali v soboto zvečer.

V nedeljo bodo tridnevno dogajanje končali s prireditvijo ob 120. obletnici semiškega prostovoljnega gasilskega društva, v času prireditve pa bodo v Semiču med drugim pripravili še srečanje ljudskih pevcev in godcev Bele krajine, program za otroke, blagoslov motoristov, rekreativno kolesarsko turo, pohod po Semiški gori z obiskom turističnih kmetij in koncert semiške pihalne godbe.

Hkrati s prikazom starih belokranjskih ženitovanjskih običajev bodo v okviru te največje semiške prireditve predstavili še tamkajšnjo obrtno, podjetniško, turistično in kulinarično ponudbo, je pojasnil predsednik turističnega društva.

Še pred nekaj leti so se ženitveni pari odločali za resnično poroko po starih belokranjskih običajih, s čimer je Semiška ohcet dosegla svoje poslanstvo in resnično ohranjanje izročila. Ker letos vnovič nimajo para, ki bi se odločil za kaj takega, pa bodo organizatorji večji poudarek namenili spremljajočim prireditvam, je še dodal Jakša. (sta)

semiska ohcet

Semiška ohcet

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen