Sarkozy zaslišan za novi korupcijski primer

1

Preiskovalci so nekdanjega francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja zjutraj pridržali za zaslišanje, ki lahko traja do 24 ur, navajajo policijski viri. Gre za primer domnevnega trgovanja z vplivom, v okviru katerega policija zaslišuje več ljudi. Tovrsten ukrep so oblasti v Franciji prvič uporabile proti kakemu nekdanjemu predsedniku.

Sarkozy je na sedež pristojne policije v Nanterru blizu Pariza prispel malo pred 8. uro zjutraj. Protikorupcijski preiskovalci ga lahko zaslišujejo 24 ur, čas pridržanja pa je mogoče podaljšati za še en dan, pojasnjuje francoska tiskovna agencija AFP.

Že od ponedeljka policija zaslišuje tudi Sarkozyjevega odvetnika Thierryja Herzoga ter dva visoka sodnika prizivnega sodišča.

Preiskovalci želijo ugotoviti, če je Sarkozy s pomočjo Herzoga pri enem od sodnikov poskušal pridobiti podatke o poteku neke druge preiskave v zameno za obljubo visokega položaja. Sumijo tudi, da je bil obveščen o tem, da v okviru preiskave spornega financiranja volilne kampanje leta 2007 prisluškujejo njegovemu prenosnemu telefonu.

Ukrep pridržanja je bil tokrat proti kateremu od francoskih nekdanjih predsednikov uporabljen prvič. Primer bi lahko imel težke posledice za Sarkozyjeve upe, da se na politični parket vrne še pred naslednjo predsedniško kampanjo leta 2017. (sta)

sarkozy

Nicolas Sarkozy

Število komentarjev: 1
  1. BLA BLA BLA pravi

    Kaj ga dela ta udbomafija, sedaj se je začela politično preganjati še Sarkozya

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen