Obama zagrozil, da bo sam popravil imigracijski sistem

0

Ameriški predsednik Barack Obama je v ponedeljek sporočil kongresu, da bo sam z izvršnimi ukazi skušal reformirati obstoječi imigracijski sistem v ZDA, ker republikansko vodstvo predstavniškega doma še ni našlo poguma, da razpiše glasovanje o predlogu reforme, ki je bila potrjena v senatu.

Obama je v ponedeljek glede imigracije potegnil dve potezi, s katerimi se je zameril obema stranema imigracijske debate. Najprej je kongres zaprosil za dodatna pooblastila, s katerimi bo lažje izgnal tisoče otrok, ki so prišli v ZDA brez spremstva staršev. To je razjezilo zagovornike pravic priseljencev.

Obenem je napovedal samostojno reformiranje sistema, s čimer je še bolj kot doslej razjezil republikance in jih verjetno do konca svojega mandata odvrnil od možnosti glasovanja o reformi.

Obama je prepričan, da je v predstavniškem domu dovolj demokratov in republikancev za potrditev reforme, ki bi zaostrila varnost na meji in 11 milijonom ljudem, ki v ZDA prebivajo nezakonito, omogočila pot do legalizacije.

Obama je v ponedeljek dejal, da je ministru za domovinsko varnost Jehu Johnsonu in ministru za pravosodje Ericu Holderju naročil, naj mu do konca poletja podata priporočila, kakšne ukrepe za izboljšanje sistema lahko sprejme sam mimo kongresa. Nato jih bo sprejel.

“Izvršne ukaze izdajam le, ko gre za resne zadeve in ko kongres noče ukrepati. Zastoj pri imigracijski reformi je slab za našo varnost, ekonomijo in prihodnost. Zato bom ukrepal sam,” je dejal Obama, ki ga je predsednik predstavniškega doma John Boehner pretekli teden obvestil, da letos ne bodo glasovali o imigracijski reformi.

“Čakal sem leto dni, pa nič. Tisoče otrok na naši meji kaže na potrebo, da se otresemo politike in ukrepamo. Če vas skrbi, da delujem samostojno, potem delajte nekaj. Sprejmite zakone,” je republikancem sporočil Obama. Iz Boehnerjeve pisarne je dobil odgovor, da reforme ne bo, ker mu Američani ne zaupajo, da bo dosledno izvajal zakone.

Obama je bil do nezakonitih priseljencev doslej najbolj neusmiljen od vseh svojih predhodnikov. V času njegovega vodenja ameriške administracije so doslej izgnali dva milijona ljudi, kar je toliko, kot osmih letih njegovega predhodnik Georgea Busha mlajšega. (sta)

obama 54322

Barack Obama

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen