Reuven Rivlin prisegel kot novi predsednik Izraela

0

Reuven Rivlin je na uradni slovesnosti v izraelskem parlamentu danes prisegel kot deseti predsednik Izraela. S tem je nasledil Šimona Peresa. Rivlin, ki je znan po svojih desničarskih nazorih, je položaj prevzel sredi krvavega konflikta s palestinskim gibanjem Hamas v Gazi.

Ob prisegi je Rivlin obljubil, da bo vestno opravljal svoje dolžnosti. Ker država trenutno žaluje za 32 vojaki, ki so umrli v smrtonosni kopenski ofenzivi v Gazi, je bila inavguracija skromna.

Rivlin je še dejal, da Izraela ne bo strlo nasilje v Gazi. “Danes smo se zbrali ne samo zato, ker tako zahteva zakon, temveč da poleg tega sovražnikom izrazimo jasno sporočilo – niste nas premagali in tega tudi ne boste storili,” je dejal.

“Teroristi Hamasa lahko kopljejo svoje predore, streljajo iz šol, uporabljajo civiliste za človeški ščit, a ta terorizem nas ne bo odvrnil, ne bo oslabil našega duha,” je zatrdil Rivlin le nekaj ur potem, ko je izraelski tankovski ogenj zadel šolo Združenih narodov v Gazi in ubil 15 ljudi.

“Ne borimo se proti Palestincem ali islamu. Borimo se proti terorizmu,” je dodal.

Peres bo sicer v petek zapustil svojo rezidenco v Jeruzalemu in se odselil v Tel Aviv. Rivlin pa bo položaj uradno prevzel v ponedeljek. Rivlin, ki je po poklicu odvetnik, je bil med letoma 2003 in 2006 ter ponovno med 2009 in 2013 predsednik izraelskega parlamenta. Ob svoji izvolitvi za predsednika v parlamentu junija pa je bil deležen široke podpore celotnega izraelskega političnega spektra zaradi njegove odločne obrambe demokracije in državljanskih pravic.

A po politični drži je nasprotje Peresa, saj je oster nasprotnik palestinske države, podpira pa gradnjo naselbin na zasedenih območjih, poroča francoska tiskovna agencija AFP. (sta)

Reuven Rivlin

Reuven Rivlin

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen