Policija v Franciji zaprla borzo bitnih kovancev

2

Francoski policisti so minuli teden aretirali 27-letnega Tunizijca in 36-letnega Francoza, ki naj bi upravljala nezakonito borzo bitnih kovancev. Gre za prvo takšno akcijo v Evropi – skupaj so jim zasegli bitne kovance v vrednost 200.000 evrov.

V Franciji borze bitnih kovancev namreč potrebujejo dovoljenje nadzornega organa za banke in zavarovalnice ACPR. Ker dovoljenja nista imela, so ju osumili nezakonitega bančništva in dela na črno. Tunizijcu, ki je upravljal z borzo, pa policisti očitajo še pranja denarja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Internetne valute so se po bliskovitem vzponu valute Bitcoin v sredini lanskega leta znašle pod drobnogledom regulatorjev po vsem svetu – prejšnji teden je Evropska bančna agencija (Eba) finančnim institucijam svetovala, naj se zaenkrat izogibajo bitnim kovancem, na Kitajskem pa so oblasti poslovanje z bitnimi kovanci pred časom celo prepovedale.

Bitni kovanci so si še dodatno pozornosti prislužili februarja letos, ko je prišlo do zloma do tedaj največje borze bitnih kovancev Mt Gox na Japonskem. Odtlej za eno največjih borz velja slovenski Bitstamp, ki ima sedež v Londonu.

Zagovorniki internetnih valut poudarjajo, da te omogočajo hitre in cenovno ugodne transakcije po vsem svetu. A regulatorji opozarjajo, da njihova decentraliziranost – nad njimi za razliko od običajnih valut namreč ne bdi centralna banka – obeta vrsto težav. Med njimi se pogosto omenjata nepreglednost in cenovna nestabilnost. (sta)

bitni kovanci

Bitni kovanci

Št. komentarjev: 2
  1. b pravi

    Hehehehe, izgleda, kakor da je Kalohu nekdo od njegovih proti njegovi volji, miniral portal. Opravičujem se, da še nisem vsebinski. Vse ob svojem času.
    Kaj pomeni…Vse bp? Je filter v celoti odpravljen?

  2. b pravi

    cona a

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen