Nasilje v Gazi se stopnjuje

0

Letala izraelske vojske danes nadaljujejo z obstreljevanjem območja Gaze. Po zadnjih podatkih je bilo ubitih že najmanj 12 Palestincev. Palestinci po drugi strani še naprej raketirajo jug Izraela. Izrael se medtem pripravlja tudi na morebitno kopensko ofenzivo na območju in naj bi že prižgal zeleno luč za vpoklic 40.000 vojaških rezervistov.

Izrael po lastnih navedbah “pripravlja vse možnosti”, vključno z morebitno kopensko ofenzivo vojske proti oboroženim Palestincem na območju Gaze. Izraelska letala so danes po navedbah vojske zadela “40 terorističnih ciljev”. Po informacijah palestinske strani je bilo pri tem ubitih najmanj 12 ljudi, kakih 80 je bilo ranjenih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Najbolj smrtonosna je bila bomba, ki je zadela hišo v mestu Han Junis ter ubila sedem in ranila 25 ljudi. Med ranjenimi naj bi bili tudi otroci. Sprva naj bi hišo preletelo brezpilotno letalo, kmalu zatem pa jo je zadel izstrelek z lovskega letala F-16. pred tem so bili štirje ljudje ubiti v napadu na avtomobil v središču mesta Gaza.

Gre za najhujše zaostrovanje nasilja na območju po novembru 2012. Istočasno skušajo izraelske oblasti zajeziti val nasilja v več arabskih mestih, ki ga je minuli teden sprožil krut umor palestinskega najstnika. Šlo naj bi za maščevanje judovskih ekstremistov za nedavne umore treh izraelskih najstnikov.

Konflikt med palestinskim gibanjem Hamas, ki že leta nadzoruje območje Gaze, in Izraelom se je sicer okrepil, potem ko je bilo v napadu izraelskih brezpilotnih letal na območju Gaze v noči na ponedeljek ubitih najmanj osem palestinskih borcev.

Pred tem je Hamas po navedbah Izraela več tednov stopnjeval svoje raketiranje izraelskih ciljev. Od 12. junija naj bi izstrelil kakih 300 raket, ki pa smrtnih žrtev niso terjale. Samo danes od polnoči naj bi bilo izstreljenih kakih sto raket, od tega jih je dobrih 30 padlo na ozemlje Izraela.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je od Izraela danes zahteval takojšnjo ustavitev letalskih napadov na Gazo in mednarodno skupnost pozval k takojšnjemu posredovanju za prekinitev spirale nasilja. Tiskovni predstavnik Hamasa Sami Abu Zuhri je medtem Izrael posvaril, da se “igra z ognjem”.

Arabska liga je že pozvala k izrednemu zasedanju Varnostnega sveta ZN na to temo, je sporočil generalni sekretar lige Nabil al Arabi.

A kot poroča AFP, se Izrael očitno nemoteno pripravlja na “vse možne scenarije”, vključno s kopensko ofenzivo. To je za izraelski radio potrdil tudi tiskovni predstavnik vojske, general Moti Almoz.

Kot je dejal, so od politike dobili navodilo, da “močno udarimo po Hamasu”. V pripravljenosti, da vkorakata, sta dve brigadi, ki se nahajata v bližini Gaze, okrepitve pa so na poti, je povedal. Operacija naj bi sicer potekala “v fazah” in ni časovno omejena.

V okviru priprav na kopensko operacijo naj bi izraelska vlada medtem že tudi prižgala zeleno luč za mobilizacijo kakih 40.000 vojaških rezervistov. To je za nemško tiskovno agencijo dpa potrdil predstavnik vojske, medtem ko se AFP sklicuje na uradno še nepotrjene navedbe izraelskih medijev.

Šole in počitniški kampi v radiju 40 kilometrov od območja Gaze so danes zaprti. Prebivalce so pozvali, naj se izogibajo zborovanjem. (sta)

izrael napad vojska letalo

Izraelsko letalo na bojnem pohodu

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen