Mariborski kriminalisti prijeli združbo, ki je ilegalno priseljevala tujce

0

Mariborski kriminalisti od 26. junija preiskujejo peterico, ki je osumljena kaznivih dejanj ilegalnega priseljevanja tujcev na območje Slovenije in EU. V sklopu preiskave so vsem odvzeli prostost, preiskovalni sodnik pa je zoper četverico odredil pripor, medtem ko se ena oseba, ki so jo prijeli v ponedeljek, nahaja v policijskem pridržanju.

Kot je danes povedal vodja mariborskih kriminalistov Robert Munda, so v okviru akcije izvedli 12 hišnih preiskav na območju mariborske policijske uprave, pri tem pa ugotovili, da so osumljeni organizirali priseljevanje tujcev s preslepitvijo pristojnih organov glede njihovega pravega namena vstopa v državo.

Ob tem so v isti zadevi preiskovali tudi sume kaznivih dejanj overitev lažne vsebine, saj so lani in letos zavodu za zaposlovanje in več upravnim enotam po državi predložili lažne listine in s tem dosegli, da so ti organi potrdili lažne podatke.

Na mariborski policiji sicer ocenjujejo, da gre za zelo razširjen pojav, ki ga bodo intenzivno preiskovali tudi v prihodnje. Po besedah Munde so osumljeni z lažnimi podatki na območje Slovenije in EU, najverjetneje tudi za plačilo, omogočili najmanj 70 tujcem bivanje na ozemlju Slovenije, pri čemer so zlorabljali ustavno pravico do svobode podjetniške pobude. Preiskava sicer še ni končana in se iz dneva v dan širi, je še dodal Munda.

Osumljeni so v Sloveniji ustanovili več slamnatih podjetij, ki naj bi se ukvarjala z gradbenimi deli. Nato so na tujce prenesli večinske deleže podjetij, s tem pa so ti prišli do delovnega vizuma in selitve v Slovenijo, čeprav ne podjetja ne tujci niso bili delovno aktivni.

Kot piše današnji Večer, je sodišče zoper trojico sicer kosovskih državljanov že izpeljalo obravnavo, enemu od njih pa po njegovem priznanju že izreklo sodbo. Maliq Maliqi je tako sprejel ponudbo tožilstva in bil zaradi priznanja obsojen na leto dni zapora, ki ga bo lahko odslužil s 706 urami dela v splošno korist. (sta)

resetke2

Slika je simbolična

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen