Na Hrvaški obali letos trije slovenski policisti

0

Med letošnjo glavno turistično sezono bodo ob hrvaški obali skupaj s hrvaškimi policisti patruljirali trije njihovi kolegi iz Slovenije. Od 14. julija do 14. avgusta bodo v Pulju ter na otokih Krk in Pag pomagali hrvaški policiji pri opravljanju nalog v primerih, ko so vpleteni slovenski državljani.

Na počitnice na hrvaški Jadran se praviloma odpravi več kot milijon slovenskih turistov, nekateri pa imajo opravka tudi s policijo. Koliko slovenskih državljanov krši pravila hrvaškega pravnega reda, ni znano. Največkrat gre za kršitve prometnih predpisov ter javnega reda in miru. Neuradni podatki kažejo, da hrvaška policija vsako poletje pripre nekaj deset slovenskih turistov.

Sodelovanje med turistično sezono, ki sta ga policiji obeh držav začeli leta 2011, se je izkazalo za uspešno in dobro sprejeto. To potrjuje tudi letošnje zvišanje števila slovenskih policistov na hrvaški obali.

Slovenski policisti, ki bodo letos mesec dni pomagali hrvaškim kolegom in slovenskim turistom, so se danes predstavili tudi na slovenskem veleposlaništvu v Zagrebu. Prihajajo iz policijskih uprav Murska Sobota, Maribor in Celje.

Glavna razloga za dvig števila slovenskih policistov na Hrvaškem sta večji obisk slovenskih turistov na Hrvaškem in večja pokritost hrvaške obale s strani pripadnikov slovenske policije, je za STA ocenil policist iz Prekmurja Robert Gabor, ki bo naloge opravljal na otoku Pag.

“Bit prisoten pri vseh postopkih hrvaške policije s slovenskimi državljani in nuditi pomoč tako državljanom Slovenije kot hrvaškim policistom,” je naloge, ki jih čakajo ob hrvaški obali, kratko opisal mariborski policist Janez Rojko, ki bo deloval v Pulju. Njegov kolega Bojan Triglav iz Celja bo na otoku Krk.

Vsi trije so bili seznanjeni z izkušnjami predhodnikov, ki so se v preteklih letih na Hrvaškem srečevali z različnimi zadevami, v katere so bili vpleteni slovenski državljani – od prometnih prekrškov do smrtnih primerov.

Triglav je povedal, da so slovenski državljani zelo dobro sprejeli pomoč slovenskih policistov, saj jih v tujini vidijo kot nekoga znanega. Gabor pa je izrazil upanje, da bodo slovenski turisti letos čim manj potrebovali njihovo posredovanje.

Izkušnje kažejo, da so postopki s slovenskimi državljani ob navzočnosti slovenskih policistov hitrejši, predvsem zaradi komunikacije v slovenskem jeziku. Poleg tega se slovenski državljani ob navzočnosti slovenskih policistov počutijo varnejše. Kot izredno dobro se je izkazalo tudi sodelovanje pri izmenjavi operativnih informacij.

Slovenski državljani se lahko na slovenske policiste obrnejo prek posamezne policijske postaje ali slovenskega veleposlaništva v Zagrebu. Podlaga za delovanje slovenskih policistov je protokol o sodelovanju med turistično sezono, ki sta ga podpisali policiji obeh držav.

Hrvaška ima podobne pogodbe tudi s kolegi iz drugih držav, tako da bo na hrvaški obali tudi letos razporejenih več kot 50 policistov iz Avstrije, Češke, Črne gore, Francije, Italije, Srbije, Madžarske, Makedonije, Nemčije, Poljske, Slovaške in Ukrajine. (sta)

policija

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen