Konflikt v Gazi terja vse več žrtev

0

Konflikt na območju Gaze je danes zahteval nove žrtve. Število Palestincev, ki so bili ubiti v dveh tednih izraelske ofenzive, se je po navedbah palestinskih virov danes povzpelo na 593, v konfliktu pa je umrlo tudi 27 izraelskih vojakov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izraelski letalski in kopenski napadi so od ponedeljka zvečer zahtevali najmanj 50 življenj Palestincev, Med zadnjimi žrtvami je najmanj devet žensk, med njimi nosečnica, pa tudi štiriletna deklica. Slednji sta bili ubiti v napadu na Bejt Hanun na severu Gaze, izraelske sile pa so sicer smrt sejale po celotni enklavi.

Ponoči je bila v mestu Gaza ubita tudi sedemčlanska palestinska družina z nemškim državljanstvom, kar so glede na doslej pridobljene podatke potrdili tudi na zunanjem ministrstvu v Berlinu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Skupno je od začetka izraelske ofenzive na Gazo 8. julija umrlo 593 Palestincev, več kot 3600 jih je bilo ranjenih.

Izraelska vojska je davi sporočila, da sta umrla dva izraelska vojaka, s čimer se je število ubitih Izraelcev v operaciji Zaščitni rob povzpelo na 27.

Kasneje so v vojski sporočili še, da je vojak, za katerega je oboroženo krilo v Gazi vladajočega gibanja Hamas v nedeljo trdilo, da so ga ugrabili, mrtev, čeprav še niso identificirali njegovih posmrtnih ostankov. Gre za 21-letnega Orona Šavla. Po poročanju medijev naj bi bili deli njegovega trupla v rokah Hamasa, navaja AFP.

Vojak je bil v skupini skupaj sedmi pripadnikov izraelske vojske, ki so umrli v nedeljskem napadu na njihov oklepnik v Gazi. Njegovo ugrabitev je Izrael zanikal še v nedeljo.

Izraelska vojska je danes sporočila tudi, da je bilo od začetka sovražnosti iz Gaze izstreljenih 2060 raket, od katerih jih je 160 padlo na izraelska tla, izraelska protiraketna zaščita pa jih je 397 prestregla.

Agencija ZN za palestinske begunce pa je v ponedeljek opozorila, da je število razseljenih Palestincev zaradi izraelske ofenzive naraslo na 100.000. Kot so poudarili, je to dvakrat več kot v ofenzivi leta 2009, poroča AFP. (sta)

Gaza eksplozije Palestina

Vsakodnevne eksplozije v Gazi

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen