Cerar in Pahor si želita, da bi do oblikovanja stabilne vlade prišlo čim prej

1

Predsednik države Borut Pahor in najverjetnejši novi mandatar Miro Cerar sta na današnjem srečanju ocenila, da so bile volitve izvedene legalno in so legitimne, zato morajo postopke nadaljevati v ustavnih rokih. Kot je dejal Cerar, si oba želita, da bi do oblikovanja stabilne vlade, ki bo državo popeljala iz krize, prišlo čim prej.

Pahor in Cerar sta se na današnjem neformalnem srečanju v predsedniški palači dotaknila tudi pozivov in izjav SDS, da so bile volitve nelegitimne.

Cerar je v izjavi novinarjem po srečanju ocenil, da je stranki SDS treba dati še nekoliko več časa, da se poglobi v lastna stališča in oceni, ali je na pravi poti. Postopki so bili pravno korektni, volivci so prišli in odločili, zato ne on ne predsednik republike Pahor ne vidita razloga za to, da bi imeli glede volitev zadrego ali slabe občutke, je pojasnil Cerar.

V SDS so sicer pojasnili, da so pripravljeni zamrzniti ukrepe glede svojega dela DZ, če bodo stranke, ki tvorijo parlamentarno večino, in Pahor dali javno zavezo, da bodo po razveljavitvi sodbe v zadevi Patria omogočili razpis novih volitev.

A Cerar poudarja, da na ultimate in pomisleke ne morejo pristati. Po njegovih besedah bodo izvolili legitimen parlament in povsem legitimno in legalno vlado, zato ne vidi razloga, zakaj bi nekdo trdil, da bi bilo treba te faze ponovno odpirati. Po njegovem mnenju je ravno nasprotno. Namen volitev je bil, “da dobimo stabilno vlado in koalicijo, ki bo lahko intenzivno delovala v dobro državljanov”.

Pahor je sicer Cerarju danes pojasnil, da bo v približno sedmih dneh po ustanovni seji DZ, ki jo bo Pahor predvidoma sklical za 1. avgusta, opravil posvetovanja z vodji poslanskih skupin glede predloga za mandatarja.

Če bo vse potekalo v normalnih okvirjih, je po Cerarjevih besedah pričakovati, da bi lahko nova vlada v celoti nastopila funkcijo v drugi polovici septembra.

Cerar je ponovil, da se bodo intenzivna koalicijska pogajanja odvijala predvidoma v prihodnjem tednu, saj želi počakati na dokončne izide, ki bodo tudi dokončno pokazali, ali se je SLS uvrstila v DZ. Po njegovih besedah je korektno, da je rezultat transparenten, tako da bo jasno, s kom se je možno pogovarjati o bodoči koaliciji. A s tem, kot je poudaril, ne namiguje na povezovanja s to ali ono stranko.

Do konstituiranja DZ bodo morali biti po Cerarjevih besedah obrisi koalicije že določeni.

Ponovil je, da želi SMC sestaviti čvrsto koalicijo, ki bo dovolj programsko in akcijsko enotna, da bo Slovenijo lahko pripeljala iz krize.

Najverjetnejši novi mandatar je še pojasnil, da v SMC še niso še sprejemali odločitev glede kandidatov za ministre. To bo sledilo v prihodnjih dneh ali tednih, je dodal.

Podobno ostaja odprto glede predsednika DZ. Strinja se, da je to mesto običajno pripadlo drugi največji koalicijski stranki, kar je po Cerarjevem mnenju pomembna tradicija, ki so ji naklonjeni. A dopušča tudi drugo možnost, če bo soglasno tako odločila nova koalicija. (sta)

miro-cerar

Miro Cerar

Število komentarjev: 1
  1. igor pravi

    BREZ IDIOTOV IZ SDS.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen