ZZR: USTAVNO SODIŠČE SI JE UMILO ROKE. A hkrati nakazalo na problematičnost sodbe!

55

V Zboru za republiko so prepričani, da bi bila pravočasna vsebinska odločitev tako vrhovnega kot ustavnega sodišča glede pritožbe predsednika SDS Janeza Janše na obsodilno sodbo v zadevi Patria nujna za obstoj pravne in demokratične države. Neodločitev ustavnega sodišča pa bo po njihovem mnenju vplivala na življenje vseh v Sloveniji.

Kazenski postopek je tekel zoper voditelja opozicije Janšo, “opozicija pa v demokraciji izvaja nadzor nad oblastjo in je porok za politični pluralizem, brez katerega ni demokratične države”, so v sporočilu za javnost zapisali v Zboru za republiko.

Poleg tega navajajo še, da gre za problem nejasnega očitka iz sodbe in nevarnost, da takšni obtožni akti postanejo splošna praksa, zaradi katerih lahko vsakdo postane žrtev kafkovskega procesa. Vse to je po njihovem prepričanju terjalo hitro in vsebinsko odločitev ustavnega sodišča.

Ob tem navajajo še, da je velik del pravne stroke večkrat izrazil veliko zaskrbljenost ter pomisleke v zvezi z nejasnimi in nedoločnimi očitki iz obtožnega akta in pozneje pravnomočne sodbe. To je po njihovih navedbah tudi onemogočilo učinkovito obrambo in ustavno zagotovljeno pravico do poštenega postopka, kar predstavlja hud poseg v z ustavo zagotovljene človekove pravice.

Podporo Janši so izrazili tudi sodelujoči na popoldanskem posvetu v organizaciji Društva Evropska Slovenija, Zbora za republiko in Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve.

Predsednik Zbora za republiko Lovro Šturm je v nagovoru udeležencem posveta med drugim poudaril, da sta tako obtožba kot tudi obsodba Janše v zadevi Patria brez pravne podlage in protipravna. Ustavno sodišče si je s sklepom, da zavrže Janševo ustavno pritožbo, po Šturmovih besedah sicer umilo roke, je pa obenem nakazalo, da so s sodbo resne težave.

Trije ustavni sodniki so namreč natančno navedli vsebino pritožbenih razlogov, kar je po besedah Šturma že eden od razlogov za takojšnje zadržanje izvajanja kazni. S tem bi tudi omogočili nemoten proces svobodnega oblikovanja politične volje na prihajajočih volitvah, je pojasnil.

Po prepričanju Šturma je v tem trenutku na preizkušnji verodostojnost slovenskega sodstva. Ob tem je izrazil upanje, da bo “to hudo pravno napako slovensko sodstvo popravilo” in da ne bo treba čakati na tuje pravosodne institucije.

Če je lahko nekdo obsojen na način, kot je bil Janša, potem je lahko kadar koli vsak izmed nas obsojen za kar koli, je dodal vodja Civilne iniciative za družino in pravice otrok Aleš Primc. Obsodba Janše je po njegovih besedah poskus odstranitve političnega nasprotnika.

Janšo bodo zato v iniciativi podprli na več načinov. Na njihovi spletni strani tako že zbirajo podpise podpore njegovi ženi Urški Bačovnik Janša. V petek pa nameravajo Janšo, ki se mora zglasiti na Dobu na prestajanju kazni, tja tudi pospremiti, je napovedal Primc in dodal, da ga bodo pričakali tudi, ko bo Janša prišel iz zapora.

Predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Aleš Hojs pa je izpostavil nekatere vzporednice med majniško deklaracijo iz leta 1989 in letošnjo majniško deklaracijo. Kot je poudaril, “imamo opravka z istimi ljudmi na eni in na drugi strani”. Tako leta 1989 kot letos so majniško deklaracijo podpisovali demokrati, tisti, ki so tedaj nasprotovali osamosvojitvi, pa še danes nasprotujejo želji, da bi Slovenci živeli v pravični in pravni državi, je povedal Hojs. Ob tem se je tudi zavzel, da bi pomladne stranke tudi danes govorile karseda enoten jezik.

Na tem mestu si preberite še mnenja treh aktualnih in nekaterih nekdanjih ustavnih pravnikov, ki menijo, da bi Ustavno sodišče moralo Janševi pritožbi ugoditi.

Za odločitev o zavrženju ustavne pritožbe je glasovalo vseh pet ustavnih sodnic in predsednik ustavnega sodišča Miroslav Mozetič. Proti zavrženju pritožbe pa so bili sodniki Mitja Deisinger, Ernest Petrič in Jan Zobec, ki so dali odklonilna ločena mnenja.

Zobec je po navedbah Reporterja zapisal še, da si ne more zatiskati oči pred dejstvom, da je pritožnik vodja največje opozicijske stranke, da so za 13. 7. 2014 razpisane predčasne parlamentarne volitve ter da bo pritožnikov odhod na prestajanje dveletne zaporne kazni, ki je bila izrečena v flagrantno nepoštenem postopku, bistveno zaznamoval izid teh volitev.

Petrič je opozoril na nepopravljive posledice, ki bi nastale z Janševim odhodom v zapor, saj da je odvzem osebne svobode, poleg odvzema življenja, najhujši poseg v človekovo dostojanstvo in človekove pravice, še zlasti, če bi se kasneje izkazalo, da je bil poseg nezakonit. Deisinger pa je opozoril na nelogičnost sklepa o zavrženju Janševe pritožbe.

Nekdanji ustavni sodnik Tone Jerovšek ocenjuje odločitev ustavnega sodišča za nenavadno, presenetljivo in šokantno. Škandalozno se mu zdi zlasti nasprotujoče stališče med sodniki, ki so napisali ločena mnenja, in večino, ki se je izogibala sprejemu ustavne pritožbe, češ da ni podana očitnost kršitve človekovih pravic.

Nekdanji ustavni sodnik Matevž Krivic soglaša s sodnikoma Zobcem in Deisingerjem, da bi o vsebini sodbe Janši moralo odločiti že ustavno sodišče. Ob tem opozarja, da se je “šele v postopku pred ustavnim sodiščem odkrila tako huda, čeprav le najbolj veščim pravniškim očem vidna ‘luknja’ v Janševi obsodbi, da mora zdaj to samo še pred vrhovno sodišče – in sodba bo padla”.

Povezani članek: MATEVŽ KRIVIC JASNO IN GLASNO. Sodba bo pred vrhovnim sodiščem zagotovo padla, pred tem pa naj se zadrži izvršitev sporne sodbe! (sta/ured)

patria kladivo

Št. komentarjev: 55
 1. dzi nu nje ja pravi

  Koliko denarja je Slovenijo že stalo to ukvarjanje z enim navadnim smrdljivim špindlerjem?
  DOL Z UDBO-ANŠEVIZMOM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 2. tajkuni z doba pravi

  Zdaj bo pa še ustavno sodišče krivo da je jajoglavi firer kriv,že niso našli nič kaj drugega kot da je kriv,če bi našli kaj takega bi ga oprostili tako pa jajoglavi na dob pa bo mir

 3. simba pravi

  Rdečkarji ne se zaganjat. JJ bo na Dobu odsedel točno toliko, da bodo mimo volitve. A tudi ta kalkulacija se jim bo vrnila kot bumerang v rdečo glavo.

 4. dzi nu nje ja pravi

  Upam,da ga njegov barbika ne bo pomilostil.

 5. MEFISTO pravi

  Rdeči bedaki, sami ste krivi.

  Zaradi vašega nerazumljivega sovraštva do vsega demokratičnega in razumnega bosta SDS in Janša, v zaporu ali na svobodi, zmagala z veliko prednostjo.

  Ubogi Petrovc, v sovraštvu mu je ostal ob strani le še Kučan.

 6. Maša pravi

  Sem se že odločila,kot za EU parlament bom za Slovenskega volila SDS ! Tudi če bodo Janšo norci zaprli ,v ptičjo hišico na Kanglerjevem ranču ? Udbo kolaboranti in barbarostalinistične mona lize,za katere nihče ne ve kako so zablodile v Slovenijo,nikoli ne moreji biti pravi izbor za treznega državljana ?

 7. KONVERTIT pravi

  Dovolj nam je stalnih žalitev!
  Dovolj žalitev vsega dobrega in lepega! Vsakodnevna nestrpnost in žalitve verujočih in cerkve!
  Namesto resnice nam vladajo tisočkrat ponovljene laži!

  Tisti, ki so zaljubljeni v totalitarizme, nam danes odkrivajo svojo temno stran!
  Nekateri celo sanjajo, da se je vrnil stari socializem in nam spet vladajo njegovi zločinci!

  Totalitarni socializem je naredil veliko škode in se še danes imajo nekateri za njegove vojščake in ga 24/7 branijo pred demokratizacijo!

  Seveda meni to smrdi na žveplo in pekel! Pekel, ki so ga povzročili zločinci v vrstah partije in UDBE!

  Demokracija in pravna država
  ali pa socializem in strankarsko razsodišče!

  Razdrobljena levica sovraži vse, kar je konkurenca enoumju!
  Vsa levica in to enotno brez izjeme!
  Nikoli ni našla besede, da bi pomirila svoje podpornike in tako ustavila sovraštvo in delitve!
  Tako podpira sovraštvo tudi do cerkve in do vseh verujočih!
  Danes meni izgleda, da se zgodovina ponavlja kot tragedija!
  Verniki, ne pričakujte, da boste v med novimi obrazi našli 50 letnega angelčka brez življenjepisa!!
  Danes vidimo, da so organizatorji VSL ves čas v njenih vrstah!
  Verujoči ne pričakujte, da sem vam opraviči sam Kučan za vse zločine in umazanije, ki so jih delali pod njegovo kontrolo in po njegovem naročilu!
  UDBA je bila le izvajalec nalog ozkega kroga okoli Kučana!

 8. AntiKovertit pravi

  Mefisto, še stranka SDS je bolj pametna kot ti, njen letošnji cilj je skromen a realen, preprečiti zmago levice z ustavno večino.

 9. mislm, k"va?! pravi

  Maša pravi:
  17. 06. 2014 at 20:55

  Sem se že odločila,kot za EU parlament bom za Slovenskega volila SDS ! Tudi če bodo Janšo norci zaprli ,v ptičjo hišico na Kanglerjevem ranču ? Udbo kolaboranti in barbarostalinistične mona lize,za katere nihče ne ve kako so zablodile v Slovenijo,nikoli ne moreji biti pravi izbor za treznega državljana ?

  Zakaj vprašaj na koncu povedi? A ti se kaj sprašuješ ali trdiš?

 10. KONVERTIT pravi

  Totalitarni socializem je naredil veliko škode in se še danes imajo nekateri za njegove vojščake in ga 24/7 branijo pred demokratizacijo!

  Seveda meni to smrdi na žveplo in pekel! Pekel, ki so ga povzročili zločinci v vrstah partije in UDBE!

 11. Filip III pravi

  Javni funkcionar razpolaga z enormnimi količinami gotovine neznanega izvora in jasno skuša denar oprati. A je pojasnil, od kod izvira? Ne. Seveda vernike to ne zanima, ker on je brezmadežen, pa če bi imel milijardo na računu.

 12. KONVERTIT pravi

  @Filip hranijo te s polresnicami, polinformacijami, predelanimi številkami in lažmi!

  Resnica pa je zate pretežka hrana!

  Zlagane številke ne dosežejo 150 milijonov Bojana Petana!
  Nefromalna moč zločincev vrha udbopartije je skoraj že takšna kot v socializmu!
  Nikoli pa niso pustili iz rok sodne veje oblasti!

 13. KONVERTIT pravi

  @Filip hranijo te s polresnicami, polinformacijami, predelanimi številkami in lažmi!

  Resnica pa je zate pretežka hrana!

  Vsak dan dobivamo nove in nove Petane!
  Zapufane za najmanj 30 milijonov! Milijoni za vse priviligirane, za lojalne neformalni državi v državi!

  Edina prepreka jim je le še SDS!

 14. borec pravi

  ……BEDNI KOMENTARJI KOMUNISTOV,KOD BI POSLUŠAL POKVARJENO PLOŠČO (zmerom isto)

 15. Frančišek pravi

  Draga raja!

  Zgodovina se hudo ponavlja.

  Piše v knjigi vseh knjig!

  PILAT NI VEDEL;DA SE BO REINKARNIRAL KOT BREZJAJČNI MOZETIČ.

  KUČANISTI BODO RAJALI DO ZORE.
  SVIRAL JIM BO ZOKIJEVIĆ NA GUSLE!

  KDO BO PLAČAL?

  RAJA!

  BUTASTA KOT PLOT BUTNSKALSKI!

  ZA DOMOVINO, S KUČANOM DO DNA!

  TITONIC SE PRELAMLJA IN NEPREKLUICNO TONE!

  ——————————————————————————

  URŠKA IN DRUŽINA JANEZA JANŠE!

  GOSPOD KRKOVIČ IN GOSPOD CRNKOVIČ!

  GLAVE GOR!

  STOJTE IN OBSTOJTE!

  —————————————————————–

  KUČAN; PODGANE NORIJO, KRIVIC VAS SVARI; NADENITE SI PASOVE PREDEN SKOČITE Z LADJE RDEČIH NORCEV;
  TITONIC NEPREKLICNO TONE !!!

  STE NEMINLJIVA SRAMOTA SLOVENSKIH TISOČLETNIH RODOV !

  K HUDIČU Z VAMI ! PREKLELI STE SE SAMI !

 16. dobobran pravi

  ko se bo čreda jajota v petek pojavila na dobu lahko še njih zaprete……tako bi prihranili državi denar pa še njihovih neumnosti ne bi bilo več potrebno poslušati..

 17. KONVERTIT pravi

  Lahko ponovite milijonkrat, da vas bo še bolj zadelo, ko padejo sodba in vse fabricirane obtožbe!

  Umazali ste vse kar je v Sloveniji lepo! Vsem ste povedali, da ima krog okrog Kučana, državo v državi in jo obvladuje z enakimi metodami kot nekdaj!

  Edina prepreka jim je le še SDS!

 18. ultimax pravi

  Dokler bodo v tej državi mahali s zastavami z rdečo zvezdo,bo šlo samo navzdol!

 19. Krščen pravi

  Tale cirkus postaja dolgočasen. Itak ni nihče kriv (niti ni bil Sanader, niti ni bil Berluskoni, pa Miloševič tudi ne). Pa bi jih lahko naštevali. Zakaj mislijo nekateri politiki, da za njih zakoni ne veljajo? To ni normalno, je patološko. Tu gre za hudo bolezensko stanje – izguba stika z realnostjo.

 20. tigra pravi

  Če ZZR trdi, da si je US umilo roke, jim priporočam, da glede higiene začnejo pri sebi, saj so umazani navzven in navznoter tako zelo, da že krepko zaudarja – njim bi koristila edino strokovno izpeljana detoksikacija, še bolje pa njihova ukinitev, saj nimajo druge funkcije, kot podpirati velikega obsojenca, brez katerega bi bili sami sebi namen.
  Čim bo predmet njihovega oboževanja postal nepomemben, bodo propadli
  zaradi samozastrupitve……Liz-liiiizzz..

 21. Demi Zen pravi

  SDS!

 22. dobobran pravi

  zbor za republiko lahko povpraša zapornike na dobu če so kaj krivi…..vsi v en glas bojo zatrdili da so nedolžni………..torej bo nedolžni jajo prav primeren za na dob……….

 23. Skeptik pravi

  @KONVERTIT pravi:
  17. 06. 2014 at 21:29 @Filip …….
  Vsak dan dobivamo nove in nove Petane! Zapufane za najmanj 30 milijonov! Milijoni za vse priviligirane, za lojalne neformalni državi v državi!
  Edina prepreka jim je le še SDS!
  ________________
  Vse lepo in prav le pot je rahlo pravno sporna. Če kradejo “levi” ni ravno priporočljivo, da za protiukrep kradejo “desni”. Sicer pa že kar nekaj desnakov obsojenih. (Časar, Rupar, goljufivi poslanec, …….)

 24. baubau pravi

  dobrobran, tigra, Filip…..in vsa rdeča banda

  Naredite nekaj dobrega za Slovenijo. Pojdite nekam daleč na dopust in se ne vračajte. Predlagam vam Severno Korejo. Tam je dežela vaših sanj.

 25. markus original pravi

  pa še nakaj o krivicu. Krivic ni naš problem , Krivic je vaš problem, problem sodbe, kršenja postopkov, delovanje KPS, Krivic se pač strinja z nami, to je vse o Krivicu, verjetno ga boste sedaj tako in tako popljuvali, ker je povedal resnico.

 26. Diplomat pravi

  Če bi…

 27. Diplomat pravi

  Če bi JJ ubil človeka pred narodom, bi bil heroj in sigurno bi to bilo dobro za Slovenijo – pravijo opranoglavci.

  JJ ne more biti kriv, ker je JJ – pravijo.

  IJJ je izdajalec slovenskega naroda, ker je prodajal orožje… ki so ga sosedje potrebovali. OK, samo takrat je imel diplomatski položaj, s katerim bi lahko rešil vprašanje meje. Pa ga ni, ker je prejel denar in ga raje obdržal zase. Rešil ni nič. On ni rešitelj naroda… ker če bi v času vojne upoštevali njegove ukaze, bi bilo mrtvih veliiiko, veliko več slovesnkih otrok. Pa niso… vsaa čast in slava tistim, ki so se uprli ukazom JJ…

  Kar se tiče sodbe…. Sodba ni indična. Sodba temelji na posrednih dokazih. Kriv je in tega se zaveda… zato pa edino pošteno, da nikoli ni rekel, da ni kriv. Rekel je vedno: ne bodo mi dokazali. Sodba je pa krivična do temeljev: dobiti bi moral 30 let…. ker je orožje, s katerim se je okoriščal, umorilo VELIKO ljudi. Kučan pa res ni kriv, da je JJ sejal smrt za lastne cilje. Čeprav Kučan ni noben biser… je Kučanov komunizem boljši kot kvazi Janševa demokracija.

 28. KONVERTIT pravi

  Volitve v Sloveniji ne bodo niti svobodne niti poštene

  Šest let sovpadanja procesa Patria z volitvami v Republiki Sloveniji.

  1. Afera Patria je bila lansirana v javnost tri tedne pred parlamentarnimi volitvami leta 2008
  2. Obtožni predlog zoper Janeza Janšo je bil vložen šele dve leti kasneje, tik pred lokalnimi volitvami 2010
  3. Sodni proces se je začel nekaj tednov pred parlamentarnimi volitvami leta 2011
  4. Višje sodišče je potrdilo obsodbo v času kampanje za volitve v Evropski parlament aprila 2014
  5. Okrajno sodišče je poslalo predsedniku SDS poziv za prestajanje kazni za 20. junij. To je dan sredi volilne kampanje za predčasne parlamentarne volitve razpisane za 13. julij 2014. Podoben ukrep je v zadnjem obdobju uporabilo samo še sodstvo v Belorusiji.
  Vse to obdobje je bil Janez Janša bodisi predsednik vlade (2008 in 2012) bodisi vodja opozicije in najmočnejši politični tekmec tranzicijski levici v Sloveniji.
  V začetku leta 2014 so bili vodilni iz podjetja Patria, ki naj bi po trditvah slovenskega sodišča predsedniku Janši neznanega dne, na neznanem kraju in na neznan komunikacijski način obljubili neznano nagrado, na finskem sodišču oproščeni. S to odločitvijo smo dobili še neznanega podkupovalca.
  Po raziskavi Evrobarometer 2013 sodiščem na Finskem zaupa 84% državljanov. Po isti raziskavi sodiščem v Sloveniji zaupa samo 24% državljanov, kar je najmanjše zaupanje v državah članicah EU.
  Obrambni mister g. Karel Erjavec (sicer predsednik levičarske stranke Desus), ki je podpisal domnevno sporno pogodbo o nakupu Finskih oklepnikov, je bil leta 2011 oproščen vseh obtožb.
  Slovenija je edina članica EU, ki po padcu komunističnega režima ni izvedla lustracije. Na čelu vrhovnega sodišča in državnega tožilstva sta človeka, ki sta dokazano kršila človekove pravice ali opravljala visoke funkcije v komunističnem režimu, ki je predsednika Janšo preganjal in zapiral v letih 1985-1989. Tožilka, ki je vložila obtožni predlog proti Janši, je žena agenta tajne policije, ki je Janšo aretiral leta 1988. Predsednica sodišča, ki je Janšo obsodilo, je leta 2008 javno poveličevala komunistični režim, oblečena v uniformo pionirske organizacije oziroma “titojugenda”.
  Proces Patria bo ponovno osrednja predvolilna tema v Sloveniji, ki se sooča z dolgotrajno politično in gospodarsko krizo. Ne bo se razpravljalo o pogubnih posledicah delovanja levičarskih vlad, ki so preprečevale reforme in drastično povečale slovenski javni dolg.
  Iz kampanje, mandatarskega tekmovanja in volitev se z drastično zlorabo pravosodja izloča predsednika stranke, ki je 25 maja 2014 prepričljivo zmagala na volitvah v Evropski parlament. To ne bo volilna tekma v skladu z demokratičnimi standardi. Predčasne parlamentarne volitve v Sloveniji, razpisane za 13. julij 2014, ne bodo niti fer niti poštene.

 29. Diplomat pravi

  In ob 10h se spet javim na tem forumu. Ker sem napisal resnico, me bodo najverjetneje blokirali. Vedeli pa boste, če me ob 10h ni, da se je to zgodilo. Pol pa sami ocenite objektivnost politikisa…

 30. KONVERTIT pravi

  Lahko ponovite milijonkrat, da vas bo še bolj zadelo, ko padejo sodba in vse fabricirane obtožbe!

  Umazali ste vse kar je v Sloveniji lepo! Vsem ste povedali, da ima krog okrog Kučana, državo v državi in jo obvladuje z enakimi metodami kot nekdaj!
  Sovraštvo je samo sovraštvo!
  Sovraštvo, ki ga skrivate in opravičujete za domoljubljem!

  Koliko generacij še mislite obtoževati z domobranci?
  Danes obtožujete že tretjo generacijo! Sami pa zagovarjate še največje zločine svojih voditeljev!

  Naj vam zaupam da ste izgubili v demokraciji!
  Zadolžili ste državo (odplačevale bodo še naslednje generacije, ki šele pridejo),
  zapufali ste banke, uničili ste gospodarstvo,
  poneumili ste mlado generacijo!

  NE to je kontra domoljublje, to je le sovraštvo!
  To nam škodi dolgoročno in je največja “naravna” katastrofa!

 31. Diplomat pravi

  Torej po mnenju SDS-sa moramo v času volitev izpustiti čisto vse zapornike. Po ustavnem redi RS ima vsak opravilno sposoben in polnoleten državljan RS možnost voliti in BITI izvoljen. A SDS bi dali to možnost samo Janši?
  Veš JJ, stotine otrok trpi zaradi tvoje koruptivne dejavnosti. So lačni, ljudje brez dela. Tajkunski krediti so tvoji… Tako da Črtomir ne bo edini otrok, ki bo trpel zaradi tvojega zapora. Ti si to brez vesti naredil že mnogim otrokom!!! Uničil si jim prihodnost, 75% stanja v državi je tvojega…. Čas je, da plačaš račun. Skrajni…

 32. markus original pravi

  diplodok

 33. Diplomat pravi

  KONVERTITI:

  Sodba na Finskem ni zaključena,
  dokumenti so rped volitvami prihajali, ker jih je v tvojem mandatu zadrževala BB,
  – vojaško sodišče sodi po vojnem pravu… ti si obsojen na civilnem in to ne bo propadlo – se spomniš tabel iz novinarske konference? Vojaško sodišče – vsako – ima rok trajanja, civilno pa ne….
  -obsodili so te 4 kazenski sodniki, 6 ustavnih pravi da je Matoz tvoj sovražnik (Matoz si želi tvojega položaja bolj kot kdorkoli)
  – pa še vedno nisi kriv…. bo pa prilika v naslednjem sojenju, ko bodo dokazi direktni in slovenski…

 34. Diplomat pravi

  Se pa strinjam. LUSTRACIJA do zadnjega moža…. Torej tudi IJJ.. srečno, saj si v nebo koval komunizem, ko ti je to pasalo. Kameleonček mali nebogljen…

 35. KONVERTIT pravi

  @diplomati ne širijo sovraštvo

  hranijo te s polresnicami, polinformacijami, predelanimi številkami in lažmi!
  Resnica pa je zate pretežka hrana!

 36. KONVERTIT pravi

  Volitve v Sloveniji ne bodo niti svobodne niti poštene

  Šest let sovpadanja procesa Patria z volitvami v Republiki Sloveniji.
  1. Afera Patria je bila lansirana v javnost tri tedne pred parlamentarnimi volitvami leta 2008
  2. Obtožni predlog zoper Janeza Janšo je bil vložen šele dve leti kasneje, tik pred lokalnimi volitvami 2010
  3. Sodni proces se je začel nekaj tednov pred parlamentarnimi volitvami leta 2011
  4. Višje sodišče je potrdilo obsodbo v času kampanje za volitve v Evropski parlament aprila 2014
  5. Okrajno sodišče je poslalo predsedniku SDS poziv za prestajanje kazni za 20. junij. To je dan sredi volilne kampanje za predčasne parlamentarne volitve razpisane za 13. julij 2014. Podoben ukrep je v zadnjem obdobju uporabilo samo še sodstvo v Belorusiji.
  Vse to obdobje je bil Janez Janša bodisi predsednik vlade (2008 in 2012) bodisi vodja opozicije in najmočnejši politični tekmec tranzicijski levici v Sloveniji.
  V začetku leta 2014 so bili vodilni iz podjetja Patria, ki naj bi po trditvah slovenskega sodišča predsedniku Janši neznanega dne, na neznanem kraju in na neznan komunikacijski način obljubili neznano nagrado, na finskem sodišču oproščeni. S to odločitvijo smo dobili še neznanega podkupovalca.
  Po raziskavi Evrobarometer 2013 sodiščem na Finskem zaupa 84% državljanov. Po isti raziskavi sodiščem v Sloveniji zaupa samo 24% državljanov, kar je najmanjše zaupanje v državah članicah EU.
  Obrambni mister g. Karel Erjavec (sicer predsednik levičarske stranke Desus), ki je podpisal domnevno sporno pogodbo o nakupu Finskih oklepnikov, je bil leta 2011 oproščen vseh obtožb.
  Slovenija je edina članica EU, ki po padcu komunističnega režima ni izvedla lustracije. Na čelu vrhovnega sodišča in državnega tožilstva sta človeka, ki sta dokazano kršila človekove pravice ali opravljala visoke funkcije v komunističnem režimu, ki je predsednika Janšo preganjal in zapiral v letih 1985-1989. Tožilka, ki je vložila obtožni predlog proti Janši, je žena agenta tajne policije, ki je Janšo aretiral leta 1988. Predsednica sodišča, ki je Janšo obsodilo, je leta 2008 javno poveličevala komunistični režim, oblečena v uniformo pionirske organizacije oziroma “titojugenda”.
  Proces Patria bo ponovno osrednja predvolilna tema v Sloveniji, ki se sooča z dolgotrajno politično in gospodarsko krizo. Ne bo se razpravljalo o pogubnih posledicah delovanja levičarskih vlad, ki so preprečevale reforme in drastično povečale slovenski javni dolg.
  Iz kampanje, mandatarskega tekmovanja in volitev se z drastično zlorabo pravosodja izloča predsednika stranke, ki je 25 maja 2014 prepričljivo zmagala na volitvah v Evropski parlament. To ne bo volilna tekma v skladu z demokratičnimi standardi. Predčasne parlamentarne volitve v Sloveniji, razpisane za 13. julij 2014, ne bodo niti fer niti poštene.

 37. iztok pravi

  je pa zanimivo eden od sodnikov je fajn povedal…ce je vse neznano glede prejenanje obljube darila..potem tega dogotka ni bilo…se ni zgodil…sam nasa sodisca verjamejo v abstraktnost…hvala trem sodnikam ki so pokazali kako skaba, nezadostna, abstraktna je sodba…eh unih 5 bab pa en ljudmilin clovk.,..si pa niso upal…ja s vemo..

 38. csu pravi

  A ve kdo mogoče, če se na terenu krepi podpora Janezu Janši med neopredeljenimi?

 39. baubau pravi

  Diplomat

  In kaj če te pred deseto udari kap? Naj verjamemo,da si se stegnu za partijo?

 40. Frančišek Kogej ( za vedno partizan ) pravi

  csu pravi:
  18. 06. 2014 at 09:24
  A ve kdo mogoče, če se na terenu krepi podpora Janezu Janši med neopredeljenimi?

  ja petrovc je zapustil zemlariča in prestopil k janši, to je poročal ga ga.

 41. csu pravi

  @Frančišek…kaj Mefi to ve???

 42. KONVERTIT pravi

  @Frančišek
  Narobe si napisal
  ZA VEDNO UDBOPARTIJEC in nikoli demokrat!

 43. KONVERTIT pravi

  @Frančišek
  Narobe si napisal
  ZA VEDNO UDBOPARTIJEC in nikoli demokrat!

  Ti si žalitev za vse partizane! Velika večina so to bili pošteni in verni fantje!

 44. csu pravi

  KONVERTIT pravi:
  18. 06. 2014 at 10:28

  … partizane! Velika večina so to bili pošteni in verni fantje!

  —————————————
  …prva tvoja spodobna intervencija…ever

 45. Nemojtako pravi

  Zaradi pravosodnega zločina mora človek v zapor…neverjetno.

 46. iztok pravi

  ja neverjetno…da sio neznano kdaj, neznano kje,…na neznan nacin…abstraktnio pojmi…halooo…kako neznano pa je obsojen…ja nemojtako…kdo odgovarja za napake sodnikov…ti al denarnica ki je treba pol placat..za dtake abstraktne sodbe

 47. iztok pravi

  s je jasno ce ni opisanega kaznivega dejanja..ne more biti sodbe…ne si pa pol pomagat z raznimi abstrakcijami…sramota za sodnike ..

 48. KONVERTIT pravi

  @iztok
  Neznan je potem tudi obsojenec in so pač zaprli enega iz SDS!
  Posameznik, je nepomemben!
  Uničiti hočejo vse in vsako konkurenco Kučanovega kroga!

  Zastrašiti hočejo vse! Tudi vse poštene sodnike!
  Le še korak je do nove UDBE!

  C E R A R je mogoče zelo blizu tega koraka!
  Seveda pomaga če v SREDO v vseh svojih medij in na vseh TV pred volitvami plasirajo še kakšen VELIKI POK

 49. KONVERTIT pravi

  @iztok

  Ustavno sodišče je brez vsebinske obravnave
  večinsko preglasovalo resnico!

 50. iztok pravi

  ja oni so rekli ker ni se izkoristil vseh pravnih moznosti so ga zavrgli…ma ok naj bo…kdo ti lahko povrne cas ki si ga prebilk po nepotrebnem v zaporu..odskodnina…mogoce…

 51. iztok pravi

  boli visje sodnike…boli ferlinca…vseeno jim je. za pravno drzavo…sam da gre v zapor nekdo ki naj bi storil abstraktno dejanje…..carovnija na delu….sam jj je pa taprav coperfield…

 52. Maša pravi

  baubau pravi:
  dobrobran, tigra, Filip…..in vsa rdeča banda

  Naredite nekaj dobrega za Slovenijo. Pojdite nekam daleč na dopust in se ne vračajte. Predlagam vam Severno Korejo. Tam je dežela vaših sanj.———————————————————————————————Bomo rajši ostali ,kar doma,ker Slovenci imajo nas komunoparazite radi ! Ko te v S.Koromandiji privežejo na steber ,pred strelskim vodom , kot ameriškega vohuna se ti sanje v trenutku razblinijo v nič !

 53. Asor pravi

  Kaj

 54. Demi Zen pravi

  golazen rdeca tece zadnji krog!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen