Zeleni Slovenije pozivajo k glasovanju proti arhivski noveli in podpirajo referendum

0

Stranka Zeleni Slovenije se je v izjavi za javnost pred nedeljskim referendumom o arhivski noveli zavzela za odprte arhive. Zapiranje arhivov je namreč prvi korak k brisanju zgodovinskega spomina in k onemogočanju pravičnosti, so prepričani. Zato volivce pozivajo, naj v nedeljo na referendumu glasujejo proti noveli.

Kot so zapisali, ne razumejo, zakaj želi sedanja vlada kljub jasnemu referendumskemu sporočilu ljudstva iz leta 2011 znova otežiti dostop do arhivskih gradiv. “Nove zakonodaje, povezane z arhivi in arhivskim gradivom, Slovenija v tem trenutku ne potrebuje,” so zapisali.

Prepričani so sicer, da je razprava o arhivskih gradivih pomembna ne le za posamezno državo, temveč tudi v širšem evropskem smislu. “Brez arhivov ne razpolagamo z dejstvi. Če dovolimo, zapiranje ali uničevanje arhivov, kot se dogaja in se je dogajalo v Sloveniji, pomagamo k brisanju narodovega spomina in k onemogočanju pravičnosti,” so zapisali.

Brisanje spomina je po navedbah stranke v interesu tistih, ki imajo slabo vest. Pri tem so prepričani, da kot suveren narod, “ne smemo dovoliti, da bi kršitelji človekovih pravic ali celo storilci zločinov potonili v pozabo, treba jih je razkriti in jim soditi”.

Opozarjajo tudi, da je bilo uničenega 90 odstotkov arhivskega gradiva, povezanega s tajno politično policijo oziroma Službo državne varnosti. Pristojne v pravosodju zato sprašujejo, kaj so storili, da bi preprečili uničevanje arhivov. (sta)

arhivi 410

Slika je simbolična

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen