Žalostno: Programa otroške srčne kirurgije v UKC Ljubljana ni več

0

Programa kirurgije prirojenih srčnih napak v UKC Ljubljana ni več. Morda je v Münchnu ali Izraelu, a v Ljubljani takega programa trenutno ni, je na današnji novinarski konferenci ocenil izraelski kirurg David Mishaly. Slovenski kirurg Robert Blumauer pa je pojasnil, da je danes UKC Ljubljana dal odpoved.

Mark Žitnik Strle je na današnji novinarski novinarski konferenci društva Velik srček opozoril, da starši otrok s prirojenimi srčnimi napakami vedo marsikaj o dogajanju v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana. A si ne upajo spregovoriti v javnosti, saj njihovi otroci še vedno potrebujejo tamkajšnje zdravnike. Izrazil je bojazen, da bi se zaradi nedelovanja programa otroške srčne kirurgije zgodilo, da bi umrl še kak otrok.

Na novinarski konferenci je spregovorila tudi Tina Hrastar, mama dveletne deklice, ki sta jo Mishaly in Blumauer od rojstva dalje trikrat operirala na srcu, januarja letos pa je umrla v UKC Ljubljana po nekaj dneh hospitalizacije in težav zaradi popuščanja srca. Po njenih besedah z možem še puščata odprto tudi vprašanje, ali bi vložila tožbo zoper UKC Ljubljana zaradi smrti njune hčerke.

Predstavila je potek dogodkov zadnjih dni dekličinega življenja, ko je bila ta hospitalizirana v UKC Ljubljana. Po njenih besedah v teh šestih dneh kljub njenemu stalnemu spraševanju in naglemu slabšanju zdravstvenega stanja deklice ni bil sklican zdravniški konzilij, kjer bi odločili o novi operaciji, opisala je tudi neodzivnost zdravnikov v teh dneh.

Mishaly je dejal, da se jim v sedmih letih, kolikor je trajal prejšnji program otroške srčne kirurgije, tak primer ni pripetil. Smrt deklice je pripisal temu, da “v Ljubljani ni več programa kirurgije prirojenih srčnih napak” in opozoril, da se bodo taki primeri še dogajali, dokler nov program ne bo vzpostavljen.

Blumauer je danes poudaril, da se – kljub očitkom vodstva UKC Ljubljana o njegovi odgovornosti za smrt deklice – ne čuti krivega. Spomnil je, da že od decembra 2013 ne sodeluje v programu otroških srčnih operacij in zato ne morejo njega bremeniti za smrt, ki se je zgodila v času, ko sam ni bil več v programu.

Pojasnil je še, da je zaradi pritiskov vodstva UKC Ljubljana in vodje programa otroške srčne kirurgije Tomislava Klokočovnika nima več pogojev za delo v tej ustanovi. Zato je danes tudi dal odpoved. Druge službe za zdaj še nima.

Predsednica sveta UKC Ljubljana Aleksandra Markovič je sicer pred tednom dni dejala, da program otroške srčne kirurgije v deluje, a v okrnjeni obliki, da pa bo po načrtih v pol leta tekel nemoteno. Pojasnila je tudi, da bodo v tem času najbolj kritični primeri otrok s srčnimi napakami operirani v srčnem centru v Münchnu. (sta)

bolnisnica operacija

Slika je simbolična

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen