Začenja se zasedanje Parlamentarne skupščine Sveta Evrope

0

V Strasbourgu se bo danes začelo poletno zasedanje Parlamentarne skupščine Sveta Evrope, na katerem bodo do petka med drugim izvolili generalnega sekretarja organizacije in razpravljali o navalu nezakonitih priseljencev na obale Italije. Udeležence zasedanja bo po napovedih nagovoril tudi novi ukrajinski predsednik Petro Porošenko.

Zasedanje se bo danes začelo s poročili opazovalcev Sveta Evrope o predčasnih parlamentarnih in predsedniških volitvah v Makedoniji ter o predsedniških volitvah v Ukrajini, na katerih je zmagal Porošenko. Slednji bo udeležence zasedanja nagovoril v četrtek.

Najbolj odmevne razprave in glasovanja je pričakovati v torek, ko bodo udeleženci zasedanja odločali o prihodnjem generalnem sekretarju organizacije. Za položaj se potegujeta sedanji generalni sekretar, Norvežan Thorbjorn Jagland, ki Svet Evrope vodi od leta 2009, in Nemka Sabine Leutheusser-Schnarrenberger. Novi generalni sekretar bo položaj nastopil 1. oktobra.

Drugi dan zasedanja je na programu tudi razprava o migracijskih pritiskih na Italijo, kamor se je letos zateklo že prek 50.000 prebežnikov, ki so do italijanske obale večinoma pripluli čez Sredozemlje na prenatrpanih čolnih. Udeleženci bodo v ločeni razpravi tudi opozorili na dejstvo, da med plovbo čez Sredozemlje umrejo številni migranti.

Parlamentarno skupščino Sveta Evrope bo v torek nagovoril tudi azerbajdžanski predsednik Ilham Alijev, udeleženci pa bodo razpravljali še o nasilju v medijih ter o uresničevanju reforme organizacije.

V sredo sta med drugim na programu spominska slovesnost ob 100. obletnici prve svetovne vojne ter razprava o integraciji priseljencev v evropsko družbo, v četrtek pa o izzivih za razvojno banko Sveta Evrope.

Tokratno zasedanje se bo končalo v petek z razpravama o krepitvi neodvisnosti Evropskega sodišča za človekove pravice in o otrokom prijaznem sodstvu.

Zasedanja se bo udeležila tudi slovenska parlamentarna delegacija, v kateri bosta Jakob Presečnik ter nadomestni članici Andreja Črnak Meglič in Polonca Komar. Andreja Črnak Meglič se bo udeležila razprave o otrokom prijaznem sodnem sistemu. Polonca Komar pa bo v četrtek sklicala sestanek pododbora za izobraževanje, mladino in šport, ki mu predseduje. V petek bo sodelovala v pripravljalni skupini za obravnavo oziroma izbor tem za prihodnji Svetovni forum za demokracijo, ki bo potekal v začetku novembra, piše na spletni strani DZ. (sta)

evropski parlament

Evropski parlament

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen