Vendarle odškodnina za družino utopljenega dečka

0

Družina dečka, ki je leta 2010 utonil med šolskim plavalnim tečajem v mariborskem Pristanu, je z Zavarovalnico Maribor, pri kateri so imeli Športni objekti Maribor zavarovano odgovornost, sklenila poravnavo. Stranke so se dogovorile, da višine odškodnine javno ne bodo razkrile, poročata današnji izdaji Dela in Večera.

Pravni zastopnik družine Daniel Planinšec je poudaril, da so z doseženo poravnavo zelo zadovoljni, zlasti zato, ker jim je uspelo dokazati, da nesrečnemu dečku ni možno pripisati nikakršne odgovornosti za tragedijo. Planinšec je sicer konec oktobra 2012 v imenu očeta, matere in polbrata utopljenega prvošolca vložil tri tožbe. Oče je terjal 31.779 evrov, mati 30.000 evrov in polbrat 20.100 evrov, vsi skupaj torej 81.879 evrov.

Odvetnik je odškodninski zahtevek usmeril zoper Zavarovalnico Maribor, pri kateri je imel javni zavod Športni objekti Maribor zavarovano odgovornost, hkrati pa še zoper Kristijana Habjaniča, nekdanjega direktorja in lastnika (likvidiranega) podjetja Kiki organizacija, ki je takrat izvajalo plavalni tečaj, v kopališču pa je skrbelo še za reševanje iz vode in nudenje prve pomoči.

Habjanič na prvo sodno obravnavo ni prišel, niti ga ni zastopal kakšen odvetnik, po Planinščevih besedah je manjkal tudi na sodni poravnavi. Ali bo zavarovalnica od Habjaniča zahtevala (delno) povračilo škode, še ne vedo, ker vsi postopki še niso zaključeni; tožilstvo je namreč zoper oprostilno sodbo napovedalo pritožbo. Na prvi stopnji je namreč sodišče trojico domnevno vpletenih v tragedijo – direktorja Športnih objektov Maribor Antona Kneza, vaditelja plavanja Jerneja Lorbka in Habjaniča – oprostilo.

Tragedija v kopališču Pristan se je zgodila 10. februarja 2010. Prvošolec neplavalec z mariborske Osnovne šole Franca Rozmana – Staneta se je konec tečaja neopazno izmuznil vaditelju Lorbku in padel v manjši bazen. Tega dolgo ni opazil nihče, iz dober meter globoke vode ga je negibnega potegnil šele devetošolec neke druge osnovne šole, ki je imela v Pristanu športni dan.

Reševalci so ga začeli oživljati in znova je zadihal, vendar so bili možgani predolgo brez kisika in sedem dni pozneje je umrl v mariborskem univerzitetnem kliničnem centru, še poročata časnika. (sta)

kladivo sodno(fotografija je simbolična)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen