V zadevi Balkanski bojevnik danes pred senatom prvoobtoženi Tošić

0

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se bo danes sklenil predobravnavni narok v zadevi Balkanski bojevnik. Pred sodni senat bo kot zadnji stopil prvoobtoženi Dragan Tošić. Na dosedanjih narokih nihče od obtoženih ni priznal krivde, zagovorniki pa so predlagali izločitev dokazov. Tožilstvo sicer vztraja pri zakonitosti vseh dokazov.

Domnevni vodja slovenskega narkokartela Tošić je skupaj z ostalimi obdolženimi obtožen kaznivega dejanja proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami ter hudodelskega združevanja. Skupaj je bilo obtoženih 17 ljudi, policija jih je aretirala 25. maja 2010.

Sojenje se je začelo slabo leto zatem, sodišče je novembra 2012 štiri obtožene obsodilo na zaporne kazni, ostale pa oprostilo, med njimi tudi prvoobtoženega Tošića. Pred tem je sodišče izločilo večino obremenilnih dokazov.

Po pritožbah tožilstva in obsojenih je višje sodišče novembra lani vsem štirim obsojenim zaporne kazni zvišalo, za preostalih 13 pa slab mesec pozneje razveljavilo oprostilne sodbe in določilo, da se sojenje zoper njih ponovi. Odločilo je, da so dokazi, ki so bili izločeni, zakoniti. Prvostopenjsko sodišče bo moralo v ponovljenem sojenju ponovno izvesti vse dokaze, pri tem pa bo sodil spremenjen senat.

Na posebnem sodišču v Beogradu pa se bo prav danes nadaljevalo domnevnemu Tošićevemu šefu, balkanskemu “kokainskemu kralju” Darku Šariću in devetim sodelavcem. Ti so obtoženi, da so iz Latinske Amerike v Evropo pretihotapili 5,7 tone kokaina. (sta)

dragan tosic

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen