V Rusiji debata o preimenovanju Volgograda nazaj v Stalingrad

1

Ruskega predsednika Vladimirja Putina je na petkovih slovesnostih ob 70. obletnici zavezniškega izkrcanja v Normandiji doletelo tudi vprašanje enega od vojnih veteranov, ali bi dovolil preimenovanje današnjega Volgograda nazaj v Stalingrad. Putinov odgovor ni bil nikalen, danes pa iz Kremlja že prihajajo kar pozivi k obnovi nekdanjega imena.

“V skladu z našo zakonodajo je to vprašanje v pristojnosti regije in občine. V tem primeru morajo iti prebivalci na referendum in se odločiti,” je na vprašanje enega od veteranov sovjetske Rdeče armade glede preimenovanja v petek odgovoril Putin in dodal, da bodo “naredili to, kar bodo rekli ljudje”.

Danes se je za spremembo imena na Twitterju že zavzel namestnik ruskega premiera Dmitrij Rogozin. Kot je zapisal, ni nikoli dvomil v to, “da bi morali velikemu Stalingradu vrniti njegovo ime, ne zaradi Stalina, ampak zaradi Stalingrajčanov”.

Mestne oblasti v Volgogradu so sicer lani izglasovale, da bo mesto iz ceremonialnih razlogov za šest dni v letu znova dobilo staro ime Stalingrad. Mnenja ljudi glede obnove nekdanjega imena so medtem močno deljena, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rusko mesto, ki danes nosi ime Volgograd, je bilo prizorišče ene ključnih bitk druge svetovne vojne in obenem ene najbolj krvavih v zgodovini na sploh. Nacistične sile so tedanji Stalingrad v letih 1942-1943 dolgo oblegale in ga tudi zasedle, a so na koncu morale priznati poraz in zmago Rdeče armade. To je bil prvi hujši poraz Nemčije in pomemben preobrat v vojni.

Opustošeno mesto so po vojni skorajda v celoti obnovili in na novo pozidali, leta 1961 v času Nikite Hruščeva pa še preimenovali. Do leta 1925 je sicer to mesto ob reki Volgi nosilo ime Caricin. (sta)

stalingradStalingrad med 2. svetovno vojno

Število komentarjev: 1
  1. abrakadabra pravi

    Zaradi mene mesto lahko preimenujejo v Putingrad, ali pa v Drek. Kaj me briga komunistična Rusija.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen