V Mariboru ob 850-letnici Operni večer pod zvezdami

2

V sklopu obeleževanja 850-letnice prve omembe gradu na Piramidi, po katerem je Maribor dobil ime, bo danes na Slomškovem trgu Operni večer pod zvezdami. Pred stolno cerkvijo, deloma pa tudi na cerkvenem zvoniku, bodo nastopili pevci Glasbene šole Antona Martina Slomška z umetniško vodjo Simono Raffanelli Krajnc in dirigentom Slavkom Magdičem.

Po besedah koordinatorice praznovanja 850-letnice prve omembe mariborskega gradu Mojce Pehant Lubanjšek so enega v vrsti dogodkov postavili k stolni cerkvi, ker je ta pomembno zaznamovala mesto že od svojega nastanka v 12. stoletju. Cerkev letos praznuje tudi 155-letnico prenosa sedeža mariborske škofije iz Št. Andraža v Maribor in 15. obletnico beatifikacije Antona Martina Slomška.

Časovno so koncert naravnali na te dni, saj 24. junija goduje Janez Krstnik, zavetnik stolnice in stolne župnije Maribor. Prav on ima v zgodovini mesta Maribor pomembno vlogo. Leta 1300 so mestni voditelji iz mestne župnijske cerkve vzeli simbol goloba, ki ga je mogoče videti v prizoru, ko Janez Krstnik krsti Jezusa v reki Jordan, in ga umestili v mestni grb.

V primeru dežja bo koncert, ki se začne ob 21. uri, v stolni cerkvi.

Maribor obeležuje 850-letnico prve omembe mariborskega gradu že vse lete. Pred dnevi so izdali faksimile listine iz leta 1164, v kateri je ta grad prvič omenjen. Jeseni bodo postavili na ogled tudi original, ki ga hranijo v Avstrijskem državnem arhivu na Dunaju.

Nedavno so odprli novo turistično pot Maribor 850, septembra pa naj bi odprli še eno – Čevljarčkovo pot, namenjeno predvsem otrokom. Za srednješolce bodo pripravili naravoslovno-tehnični dan, v okviru katerega jih bodo popeljali po poteh Nikole Tesle v Mariboru. Vrhunec pa naj bi praznovanje doseglo s slavnostno akademijo 14. oktobra, dan pred začetkom Borštnikovega srečanja. (sta)

opera

Slika je simbolična

Št. komentarjev: 2
 1. Party Cruise 2 days tour pravi

  Thanks designed for sharing such a good opinion, post is
  nice, thats why i have read it completely

 2. màn hình máy tính pravi

  I like what you guys are up too. This sort of clever work and
  exposure! Keep up the wonderful works guys I’ve incorporated you
  guys to my blogroll.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen