V Franciji prijeli osumljenca za napad v judovskem muzeju

0

V Franciji je bil aretiran moški v zvezi s streljanjem v judovskem muzeju v Bruslju, v katerem so bili minuli teden ubiti trije ljudje. 29-letni Mehdi Nemmouche je bil aretiran v petek v Marseillu, pri sebi pa je imel avtomatsko puško in pištolo, podobni tistima, ki sta bili uporabljeni v napadu v Bruslju, so danes sporočili preiskovalci.

Francoske oblasti so moškega, ki naj bi imel stike z islamskimi skrajneži v Siriji, pridržale zaradi suma umora in poskusa umora v povezavi s teroristično združbo.

V streljanju so bili ubiti izraelski par in Francozinja, četrta žrtev, 24-letni Belgijec pa je klinično mrtev.

Osumljenca so pridržali cariniki na avtobusni postaji v Marseillu, kamor je prispel z avtobusom iz Amsterdama. Po navedbah virov blizu preiskavi je imel v prtljagi kalašnikovko in pištolo z naboji, kot tudi mini videokamero.

29-letnik, ki prihaja iz Roubaixa na severu Francije, naj bi se lani boril v Siriji na strani islamskih borcev in je stari znanec francoske notranje obveščevalne službe DGSI, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Osumljenca zaslišujejo agenti DGSI, ki ga lahko pridržijo za največ 96 ur, torej do torka, ali za 144 ur, če preiskovalci ugotovijo, da predstavlja neposredno teroristično grožnjo. Viri blizu preiskavi so za AFP povedali, da je Nemmouche prvih 24 ur zaslišanja molčal.

Francoski predsednik Francois Hollande je danes izjavil, da je bil osumljenec aretiran takoj, ko je stopil na francosko ozemlje. “Vlada si prizadeva izslediti džihadiste in jim preprečiti, da bi povzročili še več gorja,” je dejal in napovedal, da se bo boj proti njim v prihodnjih mesecih še okrepil. Po zadnjih podatkih se v vrstah džihadistov v Siriji bojuje okoli 780 ljudi iz Francije. (sta)

lisice1(fotografija je simbolična)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen