Ukrajina zaprla že osmi mejni prehod z Rusijo

0

Ukrajina nadaljuje z zapiranjem mejnih prehodov z Rusijo. Na območju Luganska in Donecka so zaradi napadov proruskih skrajnežev doslej zaprli osem mejnih prehodov. Kot so ob tem danes sporočile ukrajinske oblasti, so se za ta ukrep odločile, da bi zmanjšale tveganje za lokalno prebivalstvo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Med zaprtimi je tudi več nadzornih točk v Marinovki v regiji Doneck, kjer je bilo v četrtek zvečer v spopadih s separatisti ranjenih pet obmejnih stražarjev. Ukrajinska stran je sporočila, da so v teh spopadih izgube utrpeli tudi proruski borci. Pomočnik ukrajinskega notranjega ministrstva Anton Heraščenko je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug dejal, da naj bi bilo v spopadih ubitih najmanj 15 proruskih aktivistov.

Predstavniki proruskih separatistov v Slavjansku pa so sporočili, da so danes sestrelili transportni helikopter ukrajinske vojske.

Ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk je medtem danes ponovno obtožil Rusijo, da v regiji izvaja vojaško posredovanje. “Ukrajina se bo znebila teroristov ter osvobodila Doneck in Lugansk pred tistimi, ki so uzurpirali njuno prihodnost,” je v parlamentu dejal Jacenjuk.

Ruski predsednik Vladimir Putin je doslej vztrajno zanikal, da bi Rusija bila vojaško prisotna na vzhodu Ukrajine. Hkrati je Rusija Kijev večkrat pozvala, naj ustavi “protiteroristično operacijo” in začne dialog z jugovzhodom države. (sta)

rusija meja

Ruski mejni prehod z Ukrajino

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen